Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na obilježavanju 27. godišnjice operacije “Oluja” u Kninu, se dotakao i Bosne i Hercegovine naglašavajući da se s posebnom pažnjom prati razvoj situacije u susjedstvu i mogućnost prelijevanja krize na područje jugoistočne Europe.

Naglasio je tom prilikom “da je za hrvatsku državu najvažnije pitanje položaja Hrvata u BiH, kao jednog od tri konstitutivna naroda”.

“Njegova ravnopravnost ugrožena je postojećim izbornim zakonom koji dovodi do problema legitimnog predstavljanja Hrvata u tijelima vlasti. Nedavni prosvjedi u Sarajevu upozoravaju da u BiH itekako postoje tendencije daljnje majorizacije hrvatskog naroda protiv čega ćemo se boriti svim legalnim, političkim i diplomatskim sredstvima. Vodimo računa i o hrvatskoj nacionalnoj manjini u drugim zemljama. Česte provokacije iz Beograda bacaju sumnju na iskrenu želju za poboljšanjem bilateralnih odnosa, a uz političku nestabilnost u Crnoj Gori, dodatno zabrinjavaju i napetosti na sjeveru Kosova između Srba i Albanaca”, kazao je Jandroković.

Na kraju je poručio da je važno ulagati u sustav sigurnosti i obrambene sposobnosti Hrvatske.

/HMS/