Trideseta obljetnica tragičnog stradanja devetorice pripadnika HOS-a na čelu sa zapovjednikom, generalom Blažom Kraljevićem, započela je svetom Misom zadušnicom u župnoj crkvi na Kruševu koju je slavio don Marko Šutalo, župnik u Kruševu.


Poslije svete Mise na spomen-obilježju kod škole u Kruševu položeni su vijence i zapaljene svijeće za sve poginule Kruševljane u Prvom i Drugom svjetskom ratu, te sve poginule u Domovinskom ratu, kako one iz Kruševa tako i one koji su poginuli na prostoru Župe među kojima su i petorica Ljubušaka koji su stradali na Krivodolu 1992.godine.


Središnji dio komemoracije bio je kod spomen-obilježja na mjestu pogibije devetorice pripadnika HOS-a. Za obilježavanje tridesete obljetnice okupio se veliki broj HOS-ovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Nakon što je Stanko Primorac – Ćane u ime organizatora pozdravio sve nazočne i upoznao ih s protokolom uslijedilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća.


Prvi su vijence i svijeće položili članovi obitelji poginulih i pobijenih HOS-ovaca, a stigli su članovi obitelji pokojnog generala Blaža Kraljevića. U mnoštvu onih koji su sa vijencima došli na Kruševo bili su i pripadnici IX boje HOS-a „Rafael vitez Boban“ na čelu sa zapovjednikom Markom Skejom, pripadnici stožera HOS-a Bosne srebrne iz Kaknja, potom dragovoljci HOS-a iz Ljubuškog, Čapljine, Mostara, Splita, Omiša, Tribunja… Komemoraciji su nazočili i predstavnici vlasti ŽZH-e , HNŽ-e, grada Ljubuškog s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, grada Čapljine, Mostara, Udruge dragovoljaca HVO-a grada Mostara…


Također, vijence su položili general HVO-a Živko Budimir, načelnik Glavnog stožera HOS-a i bivši predsjednik HSP-a Anto Đapić koji se nakon polaganja vijenaca obratio skupu podsjećajući na žrtvu Blaža Kraljevića i njegovih suboraca i okolnostima u kojima je povlačio prave i jedne moguće poteze.
Predsjednik HSP-a BiH i HB-e Zrinko Čuvalo u ime suorganizatora komemoracije još jednom je zahvalio svima na dolasku, a službeni dio završio je blagoslovom spomen-obilježja i svih nazočnih koji je zazvao don Marko Šutalo, kruševski župnik.

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!