Ljubuški i ove godine ima svog predstavnika na 28. Sarajevo Film festivalu, naime dio vizualnog identiteta festivala kreiran je i izrađen upravo u Ljubuškom. Kruna je to uspjeha i dvadesetogodišnjeg rada grafičke dizajnerice i obrtnice Marijane Pavlović koju poznamo pod imenom njenog brenda – Beemara.

Treću godinu zaredom svojim modnim dodacima Beemara čini dio vizualnog identiteta međunarodnog filmskog festivala ” Sarajevo Film festival” koji se ove godine održava od 12. do 19. kolovoza.

Riječ je o svjetski poznatom festivalu koji već dvadeset i osam godina okuplja najveća imena iz filmske industrije.

Tim povodom Marijanu smo posjetili u njenom studiju na Teskeri.

“Jako sam ponosna što sada evo, već treću godinu zaredom sudjelujem na ovom festivalu i što je mojih ruku djelo dio vizualnog identiteta SFF-a. Ove godine su to dva proizvoda, riječ je o praktičnom i modernom ruksaku sa prepoznatljivim logom festivala i kožnim rokovnikom. To su uporabni predmeti koje ljudi vole koristiti i koji su naišli na izvrsnu reakciju korisnika, primjereni su svim generacijama. ” kazala je za Radio Ljubuški.

Svoje prve modne dodatke počela je praviti prije 20 godina, kada je živjela u Australiji, nakon preseljenja u Ljubuški prije trinaest godina odlučila je kako će nastaviti raditi ono što voli i u tome uspijeva.

Dodaje kako je upravo ljubav prema poslu glavni ključ njezinog uspjeha.

“Obrtnik se najčešće postaje tako da se zaljubite u neki proizvod ili neku vještinu. To nije bilo kakav posao, obrt postaje dio tvog privatnog života i to je jedan konstantni proces učenja i usavršavanja. U današnje vrijeme nije lako opstati kao obrtnik, pandemija je ostavila loše posljedice i na naš rad. S obzirom da se radi iz ljubavi, ako gledamo iz te neke atrakcije onda je lako biti obrtnik, pitanje opstanka rada kao obrtnika je nešto drugo. Ali na sreću osjetim kako sve više i više oživljava trend vraćanja k tim nekim originalnim vrijednostima ručnog rada, kvalitetnih materijala i vrijednosti proizvodnje u malim serijama.”

Na naše pitanje gdje nalazi inspiraciju odgovara:

“Kao i svaki kreativac ja ću reći da je inspiracija svuda oko nas bilo da su to neke boje ili teksture, ljudi, trendovi, materijali i priroda.Često mi je inspiracija savladavanje nekog tehničkog izazova.”

Njeni proizvodi dio su ponude u festivalskom shopu u Sarajevu , a cijeli asortiman modnih dodataka kao i sam proces izrade posjetitelji mogu pogledati svakodnevno u njenom studiju na Teskeri.

U audio zapisu poslušajte cijeli razgovor:

Gordana Ilić / Radio Ljubuški