Mladog magistra kiparstva i profesora likovne kulture Josipa Ivešića već sada nazivaju umjetnikom koji stvara djela snažne ekspresije, dokaz tome je novopostavljeni oltar, svetohranište i ambon u Crkvi Svih Svetih na Zvirićima čiji je autor idejnog rješenja.


Za Radio Ljubuški Josip je ispričao kako je prvi kontakt sa glinom u njemu probudio emociju koja mu je jasno ukazivala na to da mora biti kipar.

“Bolje razmišljam kroz volumen, nego kroz kolorit“, ističe.

Diplomirao je 2018. godine u klasi prof. Stjepana Skoke, iza sebe ima četri uspješne samostalne izložbe, sudjelovao je u šest likovnih kolonija.

O idejnom rješenju oltara za Crkvu Svih Svetih na Zvirićima kaže:
“Već godinama u Crkvi na Zvirićima se radi, od oltarne slike, križnog puta, dvorišta u kojem je spomen obilježje za poginule u Drugom svjetskom ratu, tako da je ove godine došao na red oltar, ambon i svetohranište”.

Glavna misao koja ga je vodila pri izradi je bezvremenost, vječna nit koja povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost.

Sam proces trajao je pet mjeseci. “Već duže vrijeme sam u sebi arhivirao ideje i čekao priliku da se tako nešto dogodi, i kada se dogodilo imao sam ideju koju sam dalje razvijao.”

“Odlučivši se za kamen i broncu, tragao sam za neobičnim oblicima koji bi bili primjereni za ovu priliku – sakralni prostor. Prva asocijacija na vječnost sv. Mise i kršćanski život su bili valovi koje sam kao motiv iskoristio na žrtveniku, te dinamičnom formom dao novi pogled na uređenje sakralnog prostora koji mora biti liturgijski funkcionalan. Za ambon i svetohranište sam koristio statičnije oblike kako bih postigao kontrast između elemenata u prezbiteriju, a tako postigao u svome likovnom rješenju stabilnu likovnu cjelinu. Na ambon sam aplicirao u bronci izlivene reljefe s prikazima evanđelista u svojim simbolima lava, bika, orla, i anđela, dok se na svetohraništu nalaze klasični motiv grožđa i klasja.”

“Na žrtveniku je meni osobno jedan od dražih prikaza na kojemu Krist umnaža pet kruhova i dvije ribe. Likovno mi ukazuje na ono što svećenik čini pri svakoj sv. Misi”, objasnio je Ivešić.


“Na pedesetu obljetnicu izgradnje crkve Svih svetih na Zvirićima, a u sklopu programa 20. Zvirićke večeri u subotu 06.kolovoza 2022. upriličen je blagoslov oltara, svetohraništa i ambona. Bio je to svečan i za mene uistinu poseban događaj”, kazao je mladi umjetnik.

Gordana Ilić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!