Prezentacija preliminarnih rezultata arheoloških istraživanja gradine Lib, pored Tomislavgrada održana je u petak navečer u Kulturno-informativnom centru u Tomislavgradu, a u organizaciji Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Kongora”.

Radi se o značajnom arheološkom lokalitetu koji do sad nije istraživan, a koji kao posebnu zanimljivost ukazuje na to da je upravo ovdje bio predrimski Delminij- centralno naselje Delmata po kojem je i Dalmacija dobila ime, kazao je Jozo Jolić iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša “Kongora”.

– Lib ima znatno stariju povijest od srednjovjekovne, a njezina povijest živa je još od vremena slavnog rimskog carstva. Njezino nasljedstvo ostalo je i danas živo u imenima Dalmacija i Duvno. Da budem precizniji riječ je o povijesti naših starih predaka narodu Delmata i njihovom slavnom Delminium kojeg brojni autori upravo smještaju na brdo Lib – kazao je Jolić.

Po njegovim riječima, kako je ova gradina bila nedovoljno istražena, prije tri godine došli su na ideju o pokretanju arheološki iskapanja na ovom lokalitetu u čemu su im pomogli odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Franjevački muzej iz Tomislavgrada koji su im ustupili svoju arheologije i opremu.

– Iskapanja vršena u listopada 2020. dala su izvanredne rezultate i tako pronalasci poput karboniziranih žitarica iz vremena prapovijesti ostavili su pozitivan dojam ne samo na naše arheologe, koji su odlučili pokrenuti novu kampanju u 2021. godini nego i na širu javnost. U međuvremenu smo imali uspješnu akciju hvatanja ilegalnih pljačkaša, koji su uz pomoć detektora metala uništavali brojne lokalitete osobito Lib koji je bio njihova nezaobilazna destinacija. Njih je uspješno privela policija i oduzela im opremu i ukradene predmete – istaknuo je Jolić.

Tijekom ove dvije godine istraživanja, kako dalje navodi Jolić, pronađeni su brojni predmeti poput djelova keramičkih posuda, metalnih predmeta rimskog antičkog stakla ,antičke maskice koje se sve nalaze u Franjevačkom muzeju fra Jozo Križić u Tomislavgradu.

– Važnost ovog projekta je u tome što su po prvi put u povijesti Liba pokrenuta sustavna istraživanja ovog lokaliteta – kazao je, između ostalog, Jolić.

O arheološkom istraživanju i načinu kako je to rađeno u ove dvije godine govorili su kustos Franjevačkog muzeja u Tomislavgradu arheolog Stipan Dilber i doc.dr.sc. Tino Tomas s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Između ostalih, prezentaciji  su nazočili predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije, općine Tomislavgrad, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Muzeja grada Kaštela, Muzeja cetinske krajine, Turističke zajednice Grada Sinja i Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske.

Ovo predavanje samo je jedno u nizu planiranih aktivnosti prekogranične suradnje čiji je cilj provedba daljnjih istraživanja bogate kulturne baštine i razvoja destinacije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!