Završni ljetni događaj u Ljubuškom je prvi festival piva, Ljubuški Beer fest koji se održava danas i sutra 2. i 3. rujna na Trgu dr. Franje Tuđmana. Festival će u dva dana ponuditi najbolje iz svijeta piva , posjetitelji će imati priliku kušati preko 40 različitih vrsta piva, naravno uz prateću gastronomsku ponudu hrane iz kategorije street food-a , posjetiti tematske radionice,zabaviti se u fun zoni i uživati u dobroj glazbi uz koncerte skupina Rock trajanja,Nešto Između, Vinka Ćemeraša i grupe Talvi Tuuli te Zabranjenog pušenja.


Festival je dobio i svoje službeno pivo , riječ je o „kućnom pivu“ iz radionice majstora braće Matić Dragana, Ivana i Josipa te Ivana Ike Zadre. Festivalsko Herceg pivo dolazi u varijanti Amber i Pale Ale u dvije podvarijante. Na festivalu će predstaviti i točeno pivo,a za slušatelje Radija Ljubuški Dragan Matić i Ivan Iko Zadro su otkrili kako je tekao proces proizvodnje, što nude posjetiteljima te kakav je osjećaj predstaviti se na festivalu:

„Recepti su naši ali je put do njih bio doista dug. Već šest godina se bavimo tim za sebe i svoje prijatelje, zahvalni smo Arslanu Mesihoviću koji nam je pomagao nesebično od samog početka i prvih pokušaja i vodio nas u cijelom postupku. Možemo se pohvaliti činjenicom da nam je pivo uvijek uspjelo, nismo imali većih poteškoća. Konzumiramo ga godinama uz naše prijatelje, reakcije su uvijek pozitivne. Sastojci za izradu domaće pive su inače vrhunske kvalitete, pivo je stoga i neusporedivo kvalitetnije od lager piva. Usavršili smo se s vremenom, ponosni smo što imamo priliku predstaviti se kroz festivalsko pivo i nadamo se da nećemo razočarati sve one koji ga budu kušali.


Amber je zanimljivo pivo, bakrene boje, osjeća se aroma karamele i kave kod Pale Ala dominiraju hmeljevi u dvije varijante , edicija sa zlatni čepom je malo gorča.


Odjednom kuhamo oko 50 litara, za što nam treba i po 5,6 sati samog kuhanja, sam postupak traje danima. Za festival smo se uistinu naradili, kako bismo stigli sve pripremiti na vrijeme.


Osjećaji su pomiješani , ponos i odgovornost , nismo očekivali da ćemo dogurati do festivalskog piva i biti predstavnici grada Ljubuškog. Odgovornost je velika i zahvalni smo organizatorima koji su nam ukazali povjerenje i dali priliku.Pivari koji će biti nazočni su vrhunski, imama veliko poštovanje prema njima, možemo samo kazati kako smo dali sve od sebe, nadamo se da će to ljudi cijeniti, neka probaju i kažu kakvo im je.
Pozivamo sve da dođu u Ljubuški i uživaju u pivi ova dva festivalska dana .“ poručili su .

U audio zapisu poslušajte razgovor:

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!