Na akciji će sudjelovati 25 ronilačkih klubova iz 20 gradova i četiri države.

Tradicionalna međunarodna ekološka akcija čišćenja plaže i korita Mostarskog jezera u organizaciji Ronilačkog kluba Mostar pod nazivom Ekološka akcija ”JEZERO 2022.” održat će se u subotu 10. rujna 2022.

Na akciji će sudjelovati 25 ronilačkih klubova iz 20 gradova i četiri države. ”Ne očekujemo veliki otpad, ali ronjenjem smo primijetili neke stvari u jezeru kojima tu nije mjesto.

Kao što svi znate na mostarskom jezeru se nalazi 20 splavova i dosta motornih vozila iz tog razloga nekada nesavjesni građani ubace neko smeće, mi ćemo se potruditi da to sve očistimo”, poručili su danas na konferenciji za javnost u Mostaru iz Ronilačkog kluba Mostar.

Dugogodišnji član ovog kluba, mostarski gradonačelnik Mario Kordić tom prilikom kazao je kako će ovo biti prilika da se pošalje jedna fina slika iz Mostara te je pozvao građane da se u subotu odazovu ovoj akciji. ”Veselim se jednoj ovakvoj organizacijski velikoj i zahtjevnoj akciji. Neka nam je sretno kad zaronimo, a i izronit ćemo svi, nadam se ”, kroz smjeh je kazao gradonačelnik koji će se u subotu pridružiti svojim kolegama iz ronilačkog kluba u čišćenju Mostarskog jezera.

Inače, Kordić je napomenuo kako Grad Mostar u planu ima i uređivanje više kupališta oko grada pa je tako u planu i plaža na Mostarskom jezeru. ”Ovo godine imali smo neke aktivnosti južnije od Mostara, na Bunici gdje smo proveli određene aktivnosti. Ovo je početak priče na sjevernom djelu grada. Promišljamo da imamo par lokaliteta gdje će se građani moći kupati – plaže sa spasiocima, zaštitarima, i svom pratećom infrastrukturom, od tuševa i kabina za presvlačenja.

Ideja nam je da od iduće godine bude Bunica, a vidjet ćemo i za ovu lokacija, idemo u tom smjeru”, kazao je Kordić. Iz ronilačkog kluba Mostar najavili su i projekt iz zaštite životne sredine koji pokreću s Fondom za zaštitu okoliša HNŽ a radi se o obilježavanje ove plaže na Mostarskom jezeru. Naime, kako su rekli kraja ove sezone u planu imaju postavljanje bova u cilju obilježavanja granice za kupače.

Izvor: Bljesak.info

error: Content is protected !!