Bosna i Hercegovina je i formalno postala članica Mehanizma civilne zaštite Europske unije nakon što su danas Selmo Cikotić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, i Janez Lenarčić, europski povjerenik za upravljanje krizama, potpisali sporazum.

Cilj Mehanizma civilne zaštite EU-a je jačanje suradnje između država članica EU-a i zemalja koje sudjeluju u civilnoj zaštiti u smislu prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe.

Cikotić je rekao da ovaj sporazum omogućava Bosni i Hercegovini korištenje svih pogodnosti članica EU, podršku i pomoć u obrazovanju, opremanju, školovanju, ali i otklanjanju posljedica prirodnih i drugih prirodnih katastrofa.

Naveo je da se sustav zaštite i spašavanja u proteklom razdoblju trudio da BiH bude u današnjoj prilici, te pojasnio da je taj proces započeo 2015. godine kada je podnesen zahtjev za ovaj mehanizam.

„Tada je izdvojeno 2,5 milijuna eura za obuku i podizanje kapaciteta Civilne zaštite, što je završeno u studenom prošle godine“, rekao je Cikotić nakon potpisivanja sporazuma, te dodao da Bosna i Hercegovina može pomoći drugima, ali i dobiti pomoć od drugi.

Prema njegovim riječima, zemlje članice obvezuju se razmjenjivati ​​informacije, koordinirati zajedničke operacije, dijeliti resurse, kako bi dale odgovor na katastrofu.

“Članstvo će nam omogućiti da adekvatno odgovorimo na krize, kada iscrpimo vlastite kapacitete. Otvara se mogućnost većih kvota za školovanje stručnjaka i certificiranje pripadnika raznih službi. Prednost ulaska u mehanizam je što ćemo plaćati samo 30 posto članarine u sljedećih pet godina”, rekao je Cikotić.

Dodao je da Bosna i Hercegovina ima obvezu pomagati drugima, te izrazio nadu da će to biti potencijal da mnogi drugi elementi sigurnosnog sustava, ali i zemlje u cjelini, postanu sastavni dio europskog funkcionalnog prostora što je prije moguće.

Lenarčić je rekao da je potpisivanje ovog sporazuma dokaz da se može raditi brzo i učinkovito kada postoji volja i interes, te dodao da je Mehanizam civilne zaštite EU simbol solidarnosti i uzajamne pomoći.

Istaknuo je da bilo koja država u svijetu može zatražiti pomoć, te podsjetio da je BiH to učinila nekoliko puta, kada su bile poplave 2014. godine.

“Budućnost će zbog klimatskih promjena donositi sve više nesreća i katastrofa. Bojim se da će ih biti sve više i zato moramo ojačati Mehanizam, a širenje članstva je vrlo važno”, rekao je Lenarčić te izrazio nadu da će Bosna i Hercegovina uskoro biti punopravna članica EU.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo uključenjem BiH u Europski mehanizam civilne zaštite, što je, istaknuo je, ostvareno uz puno uvažavanje Civilne zaštite Republike Srpske, prenose Nezavisne novine.

“Odgovornosti Civilne zaštite Republike Srpske su očuvane i vidljive, a mogućnosti su povećane”, rekao je Dodik u Sarajevu na sastanku članova Predsjedništva BiH s povjerenikom EU za upravljanje krizama Janezom Lenarčičem.

Dodik je naglasio da su dobrobiti ovog procesa dostupnost EU fondova i mogućnost nove opreme i modernizacije civilne zaštite.

/HMS/

error: Content is protected !!