Pedesetdevetogodišnjoj Trebinjki je u trebinjskoj Bolnici uspješno odstranjen tumor ogromnih dimenzija, težine više od 16 kilograma i promjera 60 puta 40 centimetara.

Iz Bolnice je priopćeno da je pacijentkinja po hitnom postupku i u najkraćem mogućem roku operirana, nakon što su načelnik Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo Bolnica Trebinje Anđelka Dukić Sovtić i specijalista ginekologije i akušerstva Srdan Lugonja uspješno i pravovremeno uspostavili dijagnozu.

Tumor je ispunjavao prostor od male karlice preko cijelog abdomena sve do plućne maramice, vršeći kompresiju na sve ostale organe koji su oslobođeni i ostali sačuvani. Osim tumora, pacijentkinji su odstranjeni i materica, jajnik, jajovod, te slijepo crijevo.

“Ovaj radikalni, izuzetno složeni, operativni zahvat je trajao nešto više od četiri sata, a predvodio ga je profesor doktor Nenad Lučić, specijalista ginekologije i akušerstva iz Banjaluke, zajedno sa doktorima Anđelkom Dukić Sovtić i Srdanom Lugonjom”, naveli su iz Bolnice.

Doktor Srdan Lugonja u toku svoje 40 godina duge karijere samo se dva puta susreo sa tumorima slične veličine, ali nijedan nije bio ovolikih dimenzija.

Doktor Anđelka Dukić je navela da se pacijent uspješno oporavlja, operacija je prošla u najboljem mogućem redu i postoperativni tok uspješno teče, te se čekaju rezultati patohistološke analize, kako bi se utvrdilo o kakvom tumoru je točno riječ.

Doktor Nenad Lučić rekao je da, prema pacijentkinjim riječima, izraslina nije izazivala nikakve tegobe.

Operativni zahvat je izvršen 1. rujna, sedam dana nakon uspostavljanja dijagnoze. Zahvaljujući uspješnoj suradnji menadžmenta Bolnice i Odjeljenja ginekologije i akušerstva sa doktorom Lučićem iz Banjaluke, operativni zahvat je izvršen u rekordnom vremenu, izuzetno uspješno, gdje su oslobođeni svi organi na koje je tumor vršio kompresiju, a koji nisu oštećeni.

Pacijentkinja je nakon praćenja u intenzivnoj njezi svoj oporavak nastavila na ginekološkom odjeljenju.

Anesteziju su vodili doktor Branka Pudar, specijalista anesteziologije, anestetičar Nemanja Drapić, instrumentarke Milanka Ivanović i Slađana Milojević. Operativnom zahvatu je prisustvovao i doktor Savo Kapor, specijalizant iz oblasti ginekologije.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!