Počela je sezona berbe grožđa na hercegovačkim plantažama. Vinogradari zadovoljni jer su prinosi i kvaliteta bolji nego prošle godine. Iako im troškovi rastu, cijene grožđa i vina ostaju gotovo nepromijenjene.
Grozd po grozd i počela je berba. Usprkos jakom suncu stajanja nema. Na plantaži Željuša, koja je inače najveća u BiH, oko 20 beračica grožđe bere bez prestanka jer treba na vrijeme ubrati tisuće kilograma kako bi u vinariju dostavili kvalitetno grožđe, piše N1.
“Mogu dnevno ubrati oko 50 korpi, ali kada hoće da se radi nije naporno”, kazala je beračica Zekija Silić.
S ovogodišnjom berbom krenulo se sredinom kolovoza, jer su zbog klimatskih promjena sve sorte počele ranije dozrijevati.
“Počeli smo brati 13. kolovoza, radimo, beremo nas oko 20-ak radnika , imamo utovarivače, nije puno naporno na. Nekada beremo i na +45 stupnjevi zavisi kako koji dan”, navela je beračica Vezira Golub.
“Bila sam u Kosoru, Blagaju, pa kad je počela berba počeli smo brati i ovdje. Sad beremo smederevku”, dodala je beračica Hata Đipa.
Uz vrijedne ruke berača, posao uveliko olakšava stroj “beračica“. Proces proizvodnje potpuno je moderniziran, a selekciju grožđa vrše ručno da bi samo najbolji i u potpunosti zdravi grozdovi stigli u proizvodnju.
Osim autohtone žilavke i blatine ovdje se uzgaja još sedam sorti, a grožđe s ovog područja kako kažu vinogradari vrhunske je kvalitete.
Pored vlastite proizvodnje, također kupuju grožđe za preradu, pa tako od svih ovih sorti grožđa na godišnjem nivou dobiju oko četiri milijuna litara vina. S ovogodišnjim prinosom vinogradari su i više nego zadovoljni.
“Zadovoljni smo berbom, u odnosu na prošlu godinu smo zadovoljniji prinosom, jer prinosi su dosta bolji. Prošle godine imali smo izrazite suše, imali smo probleme sa vodonatapni s,stavom s razinom Neretve gdje se narušavao biološki minimum od strane hidrocentrala, ali ove godine je to sve pod kontrolom”, naglasio je Nedim Marić, generalni direktor HEPOK-a Mostar.
Zadovoljni su i plasmanom i otkupom, no ne i cijenama repromaterijala koja su znatno poskupila dok se cijene grožđa i vina nisu znatno mijenjale.
“Do neznatnog porasta je došlo u poskupljenjima proizvoda. Međutim, do znatno velikih poskupljenja je najviše došlo kada je riječ o repromaterijalu, gnojivu, zaštitnim sredstvima. Čak 50 posto i više”, naveo je upravnik plantaža Asmir Vejković.
Ako i dođe do značajnijeg poskupljenja vina za njih brige nema, jer vina koja se ovdje proizvode, kažu, rađaju se u stalnoj borbi sunca, kamena, vinove loze i čovjeka. I upravo je to ono što ih čini posebnim
Izvor: Dnevni.ba / N1