Učitelj koji je odbio koristiti rodno neutralne zamjenice za tzv. “transrodnog” učenika poslan je u zatvor u Irskoj “zbog nepoštivanja suda”.

Enoch Burke uhićen je pondjeljak ujutro jer je prekršio sudsku naredbu da ne predaje u svojoj školi Westmeath, niti da tamo bude fizički prisutan. Nakon što je sudac donio presudu, Burke je rekao: ‘Ludost je što ću biti odveden iz ove sudnice u zatvor, ali neću odustati od svojih kršćanskih uvjerenja.’

Odvjetnica upravnog odbora Wilson’s Hospital School rekla je da je ‘teška srca’ tražila slanje Burkea u zatvor, ali je rekla da njezin klijent nije imao izbora jer je Burke nastavio pohađati školu, unatoč sudskom nalogu kojeg je dobio prošli tjedan, prenosi Daily Mail.

Spor je započeo zbog njegovog odbijanja da se učeniku obraća s ‘oni’, a ne s ‘on’, kako su učenik i njihovi roditelji tražili u svibnju, a s čime se složila škola Crkva Irske.

To je eskaliralo njegovom suspenzijom dan prije početka jesenskog polugodišta, u iščekivanju ishoda disciplinskog postupka.

On je odbio izostati iz škole na plaćenom dopustu zbog te suspenzije, te bi sjedio u praznoj učionici, izjavljujući da tamo da radi.

Nikada neću zanijekati svoja vjerska uvjerenja

Burke je rekao sucu: ‘Ja sam učitelj i ne želim ići u zatvor. Danas želim biti u svojoj učionici, tamo sam bio jutros kad sam uhićen.’

Rekao je da voli svoje studente, kojima predaje njemački, povijest i politiku i debatu.

‘Volim svoju školu, s motom Res Non Verba, djela ne riječi, ali danas sam ovdje jer sam rekao da dječaka neću zvati djevojčicom. Transrodnost je protiv mog kršćanskog uvjerenja. To je u suprotnosti sa svetim spisima, u suprotnosti s etosom Irske crkve i moje škole’, dodao je.

Osvrćući se na svoju suspenziju, Burke je rekao: ‘Izuzetno je i za osudu da se nečija vjerska uvjerenja u vezi s ovim pitanjem ikada mogu uzeti kao osnova za optužbe za nedolično ponašanje.

‘Moja vjerska uvjerenja nisu loše ponašanje. Oni nisu grubo nedolično ponašanje. Nikada neće biti. Nikada ih neću zanijekati i nikada ih izdati, i nikada se neću prikloniti naredbi koja bi od mene to zahtijevala. Za mene to jednostavno nije moguće.’

Svoju je suspenziju opisao kao ‘nerazumnu, nepravednu i nepoštenu. ‘To je ukaljalo moj karakter i moj dobar glas, posebno u profesiji učitelja, gdje je čovjek toliko blizak velikom broju članova lokalne zajednice. Ostavlja mrlju na onome što je za mene bio neokaljani zapis o podučavanju.’

Izvor: narod.hr/Daily Mail

error: Content is protected !!