Drvo za ogrijev vrijedno oko stotinu milijuna eura propada u skladištima, a proizvođači iz Srpske upozoravaju nadležne da će šteta biti ogromna ukoliko rampa za izvoz što prije ne bude podignuta, jer je potražnja na domaćem tržištu daleko manja u odnosu na lager. 

Sugovornici “Glasa” kažu da je situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza peleta i drveta za ogrijev koju je Vijeće ministara BiH donijelo prije gotovo tri mjeseca, više nego alarmantna te da je upitan opstanak više od 160 domaćih tvrtki i oko 3.500 radnih mjesta.     

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača drvnih sortimenata niže vrijednosti RS u osnivanju Đorđe Brkić tvrdi da su poduzeća koja proizvode ogrijevno drvo i potpalu kolateralna šteta zabrane izvoza.

-U stovarištima imamo robu vrijednu oko 100 milijuna eura koja lokalnom stanovništvu doslovno ne treba jer je naše tržište već podmireno. Taj višak trebalo je da prodamo kupcima u stranim zemljama, sa kojima smo sklopili ugovore još u veljači za cijelu godinu, a ono trune.

Palete sa cjepanicama lagerovane su pod otvorenim nebom, izložene kiši i suncu, tako da je dobar dio drveta već počeo trunuti – žali se Brkić, dodajući da im prijete tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

On kaže da od nadležnih zahtijevaju da se odmah stavi van snage odluka o zabrani izvoza drveta, potpale i potpaljivača, te da je drvne sortimente niže vrijednosti potrebno razdvojiti od peleta kao što je učinjeno sa briketom.

-Iako smo sa Gospodarskom komorom RS postigli dogovor oko jedinstvene cijene palete ogrevnog drveta od 180 KM plus PDV-a, što je na razini od prošle godine, potražnja za našom robom je izostala zbog čega smatramo da su naši zahtjevi potpuno opravdani – rekao je Brkić.

Đorđe Brkić naglasio je da nadležnima ostavljaju rok do petka za pronalaženje rješenja, te da će u suprotnom biti prinuđeni na radikalne poteze kao što su masovna otpuštanja radnika i prosvjedi.

Izvor:glas srpske

error: Content is protected !!