Politolog Jasmin Mujanović oglasio se na Twitteru i upozorio na navodne “podvale” koje se spremaju BiH od Zagreba, Beograda i članica EU i NATO-a.

Mujanović tvrdi da je saznao kako Hrvatska lobira da njezina vojska bude dio EUFOR-ove misije u BiH, što je, kaže neprihvatljivo jer je Hrvatska bila strana u ratu.

– Upravo sam iz zapadnog izvora potvrdio zabrinjavajuću glasinu: Hrvatska snažno lobira da bude primljena u misiju EUFOR-a u Bosni. Kao strana u bosanskom ratu i sa Zagrebom koji se rutinski miješa u poslijeratno upravljanje zemljom, ovo je kategorički neprihvatljivo. Realno, s obzirom da je Hrvatska primarni pokrovitelj ustaničkog bloka HDZ-a BiH u Bosni, koji su pak najbliži partneri secesionističkom SNSD-u, a i jedni i drugi uživaju dobročinstvo Rusije, ovo bi prikazalo EUFOR u BiH kao zloćudnu silu u očima većine Bosanaca – navodi u teorije zavjera udubljeni Mujanović.

Ističe kako se iskreno “nada da će ključni donositelji odluka u svim relevantnim zapadnim prijestolnicama imati razuma odbiti ovu smicalicu”.

– Dolazak hrvatskih trupa u Bosnu gotovo 3 desetljeća nakon Daytona izazvao bi mnogo nestabilniju reakciju od prosvjeda protiv segregacije – poručio je Mujanović.

Osvrnuo i na navodni plan Milorada Dodika da uz pomoć NATO i EU članica Mađarske i Francuske osigura da, ako EUFOR u BiH dobije produženje mandata, njihove jedinice neće biti stacionirane u RS, nego samo na području FBiH.

– Srpski secesionisti u Bosni koje podržava Rusija oslanjaju se na podršku Mađarske i Francuske kako bi osigurali da ako EUFOR u BiH dobije produženje mandata njihove jedinice neće biti stacionirane na području entiteta RS. Šokantan kolaboracionizam dviju članica NATO-a.

Dodik je preko Mađarske i Francuske…lobirao da se donese odluka po kojoj bi jedinice EUFOR-a bile stacionirane samo u FBiH. Jedan od zagovornika te ideje bio je francuski general Brice Houdet, inače operativni zapovjednik…operacije ALTHEA – napisao je Mujanović.

Izvor: Dnevnik.ba

error: Content is protected !!