Dolazak hladnijih dana građanima donosi novu glavobolju. Cijene energenata su više za 100 posto

Već gotovo deset godina Ružica Trivković grije se na struju. Ni ova godina neće biti izuzetak, jer za nju je računica jasna.

“Rekla bih da je isplativija struja jer se ja već desetak godina grijem na struju. Prije toga sam, kao i svi stanari, bila priključena na gradsku toplanu, međutim to mi je bilo vrlo skupo”, kaže Trivković.

Ogroman skok cijena ogrjevnog drveta i ostalih energenata mnoge građane ove godine naveo je upravo na ovu odluku.

Iako pred kamere nisu htjeli, u prodavnicama bijele tehnike kažu da vlada ogromna potražnja za radijatorima na struju. Oni koji ostaju pri grijanju na čvrsto gorivo, hvataju se za glavu zbog cijena. Pelet je dostigao 630 maraka po toni, što je za gotovo 250 maraka više nego prošle godine. Duplo skuplja su i drva.

RADOMIR STOJANOVIĆ, vlasnik poduzeća za prodaju ogrјeva

“Drvo je 140 KM po metru plus dostava 20, drveni ugalj je 190 po toni”.

MARKO MAKSIMOVIĆ, Udruženje potrošača “Zvono” Bijeljina

“Građani će se grijati na ono što mogu i moraju. Je li moguće da su drva sto posto skuplja, trebalo je ograničiti neku maržu nekom uredbom”.

Grijanje na struju moglo bi biti jedina alternativa i za one koji kupuju manje količine ogrjeva, jer ga već sada na tržištu nema dovoljno, upozoravaju na stovarištima.

RADOMIR STOJANOVIĆ, vlasnik poduzeća za prodaju ogrјeva

“Teška situacija kada je u pitanju snabdijevanje, jednostavno je nema. Ne znam što će se dešavati u narednom periodu, ne znam hoće li se
moći prodavati taj ugalj jer sve ide za Srbiju. Peleta nema, ne može se uzeti, nema ga u ponudi”.

Nisu bezbrižni ni oni koji se griju putem sustava gradskih toplana. Cijene plina i uglja su u porastu, a zbog izvoza i zabrana pitanje je hoće li ih ove zime i biti dovoljno za domaće tržište. Jedino izvjesno je da je pred nama neizvjesna zima, piše BHRT.

Izvor:BHRT

error: Content is protected !!