Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naveo je da odluku o davanju agremana njemačkom veleposlaniku u BiH nije mogao prihvatiti jer unaprijed zna da on dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom.

Dodik je ukazao da zadiranje u Daytonski mirovni sporazum i nametanje izmjena Ustava direktno vodi ukidanju Republike Srpske, i da on, kao legitimni predstavnik Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, ne može prihvatiti imenovanje veleposlanika za kojeg unaprijed zna da dolazi da provodi malicioznu politiku svoje zemlje nad srpskim narodom, prenosi Srna.

Dodik je to, između ostalog, naveo u izjavi o proglašenju odluke o davanju agremana njemačkom veleposlaniku u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Izjava je objavljena na web stranici Narodne skupštine Republike Srpske. O prijedlogu odluke o potvrđivanju ove izjave izjasnit će se parlament Srpske.

Dodik je naveo da su na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH 2. rujna za tu odluku bili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, a da je on, kao srpski član Predsjedništva BiH, izabran s teritorije Republike Srpske, glasao protiv, jer smatra da je destruktivna po vitalne interese Srpske.

On je obrazložio da je Člankom 5 stavak 3. Ustava BiH i člankom 42. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH propisano da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje vanjske politike zemlje, da se odluke nastoje donijeti konsenzusom, te da član Predsjedništva BiH može određenu odluku proglasiti destruktivnom po vitalni entitetski interes s teritorije s koje je izabran.

– Republika Srpska, koju predstavljam u tročlanom kolektivnom tijelu Ustavom nazvanom Predsjedništvo BiH, bori se za očuvanje i dosljednu primjenu Daytonskog mirovnog sporazuma. Na tom putu smo usamljeni – navodi Dodik.

On je istaknuo da je Savezna Republika Njemačka jedna od potpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i da je ta uloga obvezuje na dosljednu primjenu slova Daytonskog sporazuma i poštovanje Ustava BiH koji proistječe iz njega.

Prema njegovim riječima, vanjska politika Savezne Republike Njemačke, naročito od 2021. godine naovamo, upadljivo je usmjerena na antidaytonsko i antiustavno djelovanje.

U ambijentu kakav vlada u BiH, Dodik je rekao da takav pristup može samo proizvesti dodatne probleme, a nikada i nikako ponuditi rješenje.

– Inzistiranje na nelegalnom imenovanju Christiana Schmidta, koji nije prošao propisanu proceduru u Vijeću sigurnosti UN za preuzimanje dužnosti visokog predstavnika u BiH, je dokaz jednog diskriminatornog i anakronog političkog pristupa i miješanja aktualne političke garniture Savezne Republike Njemačke u ionako složena unutarnja pitanja u BiH, što samo doprinosi dodatnoj destabilizaciji odnosa i daljem usložnjavanju situacije – naveo je Dodik.

On je istaknuo da je dodatno produbila jaz i kontroverzna rezolucija Bundestaga, za koju se najviše zalagao i lobirao zastupnik Socijaldemokratske stranke Adis Ahmetović, koji u Bundestagu otvoreno zastupa i podržava agendu SDA, kao i da je ogolila otvoreno favoriziranje strana, tj. jednog od konstitutivnih naroda u BiH na štetu druga dva, što je izuzetno opasno.

– Ova, po stabilnost BiH, opasna rezolucija, čak predviđa i promjenu uređenja u BiH, zagovarajući ukidanje entiteta, a time i osnovu mirnog suživota i legitimnog predstavljanja tri konstitutivna naroda, a to je entitetsko glasanje – naglasio je Dodik.

On je naglasio da pokušaji revizionističkog pristupa uperenog protiv dosljedne primjene Daytonskog mirovnog sporazuma, koji zagovaraju određene političke strukture potpomognute vanjskim utjecajima, traže stalnu pripravnost snaga koje štite uređenje i poredak zasnovan na Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, ali i pomoć dobronamjernih partnera.

– Bez obzira na to što procedure oko imenovanja veleposlanika još nisu završene, njemačka strana je bez ustezanja postavila ultimatum jednoj suverenoj državi – barem volimo da mislimo da BiH to jeste – i zatražila da se u datom roku Predsjedništvo izjasni o svom stavu – napomenuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da, prema svim važećim diplomatskim dokumentima i pozitivnoj praksi, zemlja prijema nije dužna obrazložiti svoju odluku.

Tražiti od Predsjedništva da u zadatom roku od 48 sati dostavi objašnjenje zašto /još uvijek/ nije dat agreman veleposlaniku Njemačke, Dodik smatra apsurdom koji ponovo pokazuje kakav rejting i ugled BiH ima u istim onim zemljama koje joj desetljećima bacaju prašinu u oči lažnim obećanjima i lažnim uvažavanjem.

– Nije na odmet istaknuti da je jedan od sudaca Ustavnog suda BiH Njemica, a dobro znamo kakve odluke taj sud donosi. Presude su po pravilu protiv Republike Srpske i srpskog naroda u cjelini – dodao je Dodik.

On je istakao da je Savezna Republika Njemačka, nažalost, vodeći predvodnik obustavljanja mnogih, prije svega infrastrukturnih projekata EU u Republici Srpskoj.

– A sve to samo zbog našeg insistiranja na poštovanju Ustava i Daytonskog mirovnog sporazuma koji je osnova za funkcioniranje i opstanak BiH. Cijeneći moć i snagu Njemačke, izražavam nadu da je Njemačka još dobronamjeran partner svih naroda koji žive na ovim prostorima, bez selektivnog pristupa i favoriziranja jednih na štetu drugih, pri čemu su ovi “drugi” gotovo po pravilu uvijek Srbi – naveo je Dodik.

U skladu s navedenim, Dodik je kao srpski član Predsjedništva BiH naveo da u ovom trenutku nije mogao dati sablasnost na odluku o davanju agremana veleposlaniku Savezne Republike Njemačke u BiH, već je dostavlja na odlučivanje Narodnoj skupštini Republike Srpske koja je jedina nadležna instanca u skladu sa zakonskim regulativama i svojim ovlaštenjima za dalje preispitivanje ove odluke.

– Iz svega navedenog proizilazi da je odluka o davanju agremana veleposlaniku Savezne Republike Njemačke u BiH, koja je usvojena bez konsenzusa na izvanrednoj sjednici Predsjedništva BiH, održanoj 2. rujna ove godine, veoma štetna po vitalne interese Republike Srpske, te Vas pozivam da ovu izjavu o proglašenju potvrdite dvotrećinskom većinom u roku od deset dana po upućivanju. Potvrđivanjem izjave o proglašenju, na način kao što je navedeno, osporena odluka Predsjedništva BiH neće stupiti na snagu – obrazložio je Dodik.

Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za srijedu 14. rujna posebnu skupštinsku sjednicu o Prijedlog odluke o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju odluke o davanju agremana veleposlaniku Njemačke u BiH veoma štetnom po vitalne interese Republike Srpske.

Sjednica je zakazana za 12.00 sati.

/HMS/

error: Content is protected !!