Sustav za daljinsko upravljanje elektroenergetskim objektima Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, vrijedan 6,41 milijun eura, pustili su u pogon čelni ljudi te kompanije iz Mostara i zagrebačkoga Končara.

Uvođenjem sustava za daljinsko vođenje (SCADA/DMS/OMS) omogućeno je daljinsko upravljanje elektroenergetskih objekata na srednjem naponu iz glavnoga središta u Mostaru te područnima u Grudama, Livnu, Novom Travniku i Orašju.

Očekuje se da će se ugradnjom toga sustava i telekomunikacijskim povezivanjem elektroenergetskih objekata produžiti vrijeme amortizacije objekata i optimizirati investicije na mreži, povećati sigurnost, poboljšati upravljanje ekipa za održavanje i popravak na mreži te smanjiti tehničke i financijske gubitke, priopćeno je iz mostarske kompanije.

Proizvođač cjelokupnoga SCADA sustava njemačka je kompanija PSI Software AG, a projekt su proveli konzorcij PSI i Končar, piše Privredni.hr.

Glavni centar za upravljanje u Mostaru pokrenuli su predsjednik Uprave Končara Gordan Kolak te generalni direktor EP HZHB-a Marinko Gilja.

Predsjednik Uprave Končara istaknuo je da im je mostarska elektroprivredna kompanija, uz Hrvatsku elektroprivredu, najvažniji poslovni partner, dok je generalni direktor EP HZHB-a izrazio zadovoljstvo zbog uspješne realizacije projekta koji je iznimno važan za distribuciju električne energije.

Projekt je vrijedan 6,41 milijun eura, a sredstva su osigurana iz zajma njemačke razvojne banke KfW te vlastitih sredstava.

Izvor: Iks-portal.info

error: Content is protected !!