Bivši načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Darko Golić (60), optužen za krivično djelo polno uznemiravanje, oslobođen je krivice.

Njegova odvjetnica Jasminka Jovišević potvrdila je “Glasu Srpske” da je sudac Osnovnog suda u Banjaluci na jučerašnjem ročištu donio presudu kojom se odbijaju optužbe protiv optuženog jer u ovom slučaju nije bilo prijedloga za krivično gonjenje.

– Prema zakonu osumnjičeni za ovakva krivična djela se gone  po prijedlogu oštećenog. Taj prijedlog se mora postaviti u roku od tri mjeseca od saznanja o počinjenom krivičnom djelu. Toga u ovom slučaju nema – pojasnila je Joviševićeva.

Iz Osnovnog suda Banjaluka su rekli da je nakon održanog glavnog pretresa 21. rujna, koji je bio zatvoren za javnost, sud na zapisniku objavio da će  biti donesena Presuda kojom se odbija optužba za krivično djelo spolno uznemiravanje.

-Presuda je donesena iz procesnih razloga. tj. iz razloga što se navedeno krivično djelo, odnosno krivično gonjenje vodi po prijedlogu oštećenog, a prijedlog nije dostavljen. Okružno javno tužiteljstvo Banjaluka je propustilo da dostavi prijedlog za krivično gonjenje od strane oštećenog, odnosno isti nije podnesen u zakonskom roku od tri mjeseca od dana saznanja oštećenog za učinioca i za krivično djelo – pojasnili su u Osnovnom sudu.

Kada strane dobiju pisanu odluku suda, imat će pravo žalbe.

Golić je uhićen u siječnju 2020. godine zbog sumnje da je bludničio nad pacijentom (36) koji je 40 dana bio u komi na UKC RS u Banjaluci.

Izvor:pogled.ba