Ema Sgardelli (-50 kg) i Sadea Bećirović (-68 kg) osvojile su srebrno, a Mia Greta Zorko (-68 kg) brončano odlilčje na turniru Svjetske karate lige Serije A u turskom gradu Kocaeliju.

U finalu kategorije do 50 kg Ema Sgardelli izgubila je od Azerbajdžanke FidanTeymurove sa 4-1. Mlada Riječanka koja se istaknula na nedavnom EP-u također u Turskoj krenula je uvjerljivim uspjehom nad Egipćankom Shade Hamzom 9-1.

Uslijedila je pobjeda protiv Talijanke Asie Agus 2-0, Ukrajinke Solomije Kmit 2-1, te na “senshu” ili prvi osvojeni bod protiv njezine sunarodnjakinje Julije Palaševske (1-1). U polufinalu Sgardelli je slavila superiornom pobjedom nad Turkinjom Nur Selvom Akkurt 7-2 i na kraju osvojila srebrnu medalju.

Sadea Bećirović, koja je također oduševila na ovogodišnjem EP-u u turskom gradu Gaziantepu, članica hrvatske ženske reprezentacije, aktualnih europskih ekipnih prvakinja u borbama u kategoriji do 68 u finalu se borila protiv Egipćanke Ole Elmadany.

Trominutna borba završila je 1-1, ali je egipatska karatistica završila na prvoj stepenici pobjedničkog postolja zbog “senshua” ili pravila prvog osvojenog boda. Na putu do finala Sadea je ostvarila pet pobjeda, svladavši Egipćanku Nour Akram Elselmy Soliman s 2-1, Iranku Mobinu Heydariozomcheloei i Talijanku Pamelu Bodei istim rezultatom, Mađaricu Dorotyu Pap 4-0, te Francuskinju Thaliu Sombe u polufinalnom susretu 4-1.

Hrvatska na natjecanju Svjetske lige u Turskoj
Hrvatska na natjecanju Svjetske lige u Turskoj
Foto: HKS / –

U istoj kategoriji Mia Greta Zorko, također članica zlatne pobjednićke ekipe iz Gaziantepa s EP-a u svibnju, u Kocaeliju je stigla do bronce, svladavši na sudačko preglasavanje Aminu Fejzić iz Bosne i Hercegovine. Susret za medalju završio je bez bodova.

Prije toga, Zorko je bila uspješnija od Turkinje Zehre Darcin Temel 8-0, Alžirke Karime Mekkaoui 6-0, Iranke Hengmmen Bigham Laskokekayeh 2-0 i Britanke Lauren Salisbury 4-2, a u polufinalu je izgubila od Egipćanke Elmadany 1-0.

U kategoriji -68 kg nastupila je i Lea Vukoja. U prvom dvoboju je bila bolja od Belme Oremović iz BiH s 3-1, ali je ispala u sljedećem nastupu porazom od Egipćanke Sarah Hussein 5-3.

Stjepan Štimac (-67 kg) uspješno se borio do četvrtfinala. Prva dva susreta dobio je na “senshu”, i to protiv Ukrajinca Jevgenija Dišlovenka (5-5) i Turčina Cana Yusufa Tatara (2-2). Potom je pobijedio Iranca Abolfazl Filvari Safarinejada i Francuza Samija Tasa, oba puta s minimalnih 1-0, ali je za plasman među četiri najbolja ispao od Kazahstanca Baytrgali Abilmansura 2-1.

U kategoriji -84 kg Leon Marcijuš u 1. kolu bio je slobodan. Potom je izgubio od Francuza Isse Lardsouma 5-3. Također i Tihana Šulek (-55 kg) koju je u prvoj borbi uvjerljivo svladala Iranka Marjan Pashabeik Malekpoor s 10-2.

Sudjelovalo je 1105 natjecatelja iz 75 zemalja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!