Brojna zanimljiva predavanja i radionice pripremili su psiholozi iz „Društva psihologa FBiH-podružnica Hercegovina“ u sklopu šestog po redu „Tjedna psihologije u Hercegovini“.

Tjedan psihologije se organizira s ciljem podizanja svijesti o problemima vezanim za mentalno zdravlje kao i svijesti o ulozi psihologa u društvu, a radionice i predavanja se održavaju u više hercegovačkih gradova.  

Što se tiče Ljubuškog, jučer je psihologinja Marina Dugandžić održala predavanje za ljubuške gimnazijalce o prilagodbi za srednju školu, psihologinja Jelena Ševo je za danas pripremila radionicu za učenike srednje strukovne škole Ruđera Boškovića, a u Osnovnoj školi Marka Marulića ovaj je tjedan obilježen prigodnim razgovorom i uređenim panoom.  

Sutra će psiholog Mario Brkić održati predavanje za širu javnost pod naslovom „Što muči našu djecu – iz perspektive školskog psihologa“ u Kulturnom centru u Ljubuškom, a u petak, 14. listopada, Kristina Paponja edukantica obiteljsko-sustavne psihoterapije će u Gradskoj vijećnici govoriti na temu „Živimo li u zdravim obiteljskim odnosima?“.

Što se tiče sutrašnjeg predavanja, Mario Brkić najavljuje kako će govoriti o svojim iskustvima, odnosno kako njemu izgledaju izazovi koji su danas stavljeni pred djecu u razvoju.

„Pričati ću iz svoje prakse, radim u osnovnoj školi, dosta ću govoriti o tome, ali i o drugim kontekstima gdje sam razgovarao s srednjoškolcima i studentima, u predavanju će biti riječi o tome kako meni izgledaju izazovi društva koji su stavljeni pred djecu u razvoju“, najavio je Brkić.

Kristina Paponja će u petak govoriti o obiteljskim odnosima i njihovom značaju.

„Nekako mi se čini da smo zanemarili pojam obitelji, da se malo govori o obitelji i što obitelj jest, što su to zdravi odnosi, funkcionalni za sve nas i kako to utječe na svakog pojedinca. Kao dječji psiholog primjećujem da se kod djece manifestiraju obiteljski odnosi, pa želim potaknuti sve nas na razmišljanje u kakvim obiteljskim odnosima živimo“, rekla je Paponja.

Kaže kako se koncept obitelji promijenio iz tradicionalne u neku modernističku obitelj.

„Drugačiji su odnosi , drugačije su relacije, drugačija je struktura, ja se u svom predavanju želim usmjeriti na važne procese u obitelji na koje se svi trebamo usmjeriti. Jak je utjecaj društva, mobitela, ekranizma i svih drugih utjecaja koji odgajaju našu djecu i želim govoriti koje su relacije važne kako bi mi održali komunikaciju u obitelji i stvarali povjerenje…“, istaknula je.

Više poslušajte u audiozapisu

PROGRAM TJEDNA PSIHOLOGIJE U LJUBUŠKOM

10.10. „Prilagodba na srednju školu“ , Marina Dugandžić, mag.psych (za učenike Gimnazije Ljubuški)

11.10. „Kako uspješno učiti?“ , Jelena Ševo, mag.psych. (za učenike SSŠ Ruđera Boškovića Ljubuški)

12.10. „Što muči našu djecu? (iz perspektive školskog psihologa)“, Mario Brkić, mag.psych., edukant realitetne psihoterapije (predavanje otvoreno za javnost, Kulturni centar Ljubuški u 18 sati)

14.10. „Živimo li u zdravim obiteljskim odnosima?“, Kristina Paponja, mag.psych., edukantica obiteljsko-sustavne psihoterapije  (predavanje otvoreno za javnost, Gradska vijećnica Ljubuški u 18 sati)

Cjelokupan program možete pronaći na službenoj stranici Podružnice https://hr-hr.facebook.com/podruznica.hercegovina/

error: Content is protected !!