U Ljubuškom je danas predstavljen projekt „Digitalizacije općinskog upravljanja zemljištem“ , riječ je o projektu kojim se uvodi digitalna tehnologija u područje upravljanja korištenjem poljoprivrednog zemljišta na području Grada. Riječ je o regionalnom projektu koji se provodi u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.


Potpisivanje memoranduma o suradnji na projektu između partnera održano je u gradskoj upravi, nakon čega su se medijima obratili gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, direktor Redah-a Ivica Sivrić , te Stefan Đurović, predstavnik kompanije Telegroup.

U sklopu projekta Ljubuški dobiva trajnu licencu za AgroLIFE , riječ je o softverskoj aplikaciji koja je razvijena s ciljem automatiziranog upravljanja poljoprivrednom proizvodnjom. Riječ je o softveru koji između ostalog generira i upravlja podacima o zemljištu, planu sjetve, nasadima, troškovima proizvodnje i sl.
Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić izrazio je zadovoljstvo što se ovaj projekt provodi u Ljubuškom jer će kako je istaknuo doprinijeti poboljšanju kvalitete upravljanja zemljištem.

„Na području Ljubuškog u sklopu projekta planirano je postavljanje četiri do pet meteo stanica sa kojih će prikupljeni podaci biti dostupni našim poljoprivrednicima” .
Softverska rješenja i obuka službenika u odjelu za poljoprivredu grada i županije bit će svakako od velike koristi i taj transfer znanja je u stvari najvrjedniji, kako bismo mogli pružiti još bolju uslugu našim poljoprivrednicima na području Ljubuškog.
U audio zapisu poslušajte izjave Ivice Sivrića, Vedrana Markotića i Stefana Đurovića.

Nakon potpisivanja memoranduma održan je radni dio u kojem je projekt predstavljen djelatnicima gradske uprave, Zavoda za poljoprivredu ŽZH te predstavnicima poljoprivrednih organizacija.
Cilj projekta je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz:
-unapređenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem
-modernizaciju usluga koje pružaju lokalne samouprave
-regionalnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti
Regionalni projekat “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“ sprovode GIZ i tvrtka Telegroup iz Srbije , u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Crne Gore, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

Bjanka Medić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!