U subotu, 29. listopada 2022. u Drnišu je održan jubilarni, deseti po redu festival duhovne zborske glazbe „Jubilate Deo“.

Nakon dvije godine održavanja hibridno i online, festival se ponovno vratio u crkvu Gospe od Ružarija.

Festival svake godine, zadnjeg vikenda u listopadu, ugošćuje različite zborove koji su zaljubljenici u crkveno pjevanje.

Ove godine, uz domaćine iz Drniša, zbor „Neuma“, nastupila su i još četiri zbora: Mješoviti zbor katedrale Presvete Trojice, Križevci; Hrvatsko pjevačko društvo „Bijaćka vila“, Kaštela; Hrvatsko pjevačko društvo „Zoranić“, Zadar te Mješoviti zbor „Laudate Dominum“ iz Ljubuškog, zbog kojih je festival ove godine poprimio predznak međunarodni.

Naime, „Laudate Dominum“ nastao je listopadu 2020. godine spontanim okupljanjem u crkvi sv. Kate u Ljubuškom.

Ta spontana druženja i pjevanja svetih misa subotom u crkvi sv. Kate prerasle su u probe, a prvi je zborski nastup bio u svibnju 2021.

Pošto je njihovo pjevanje bilo isključivo Bogu na slavu, naziv zbora se sam nametnuo i tako je okupljena skupina pjevača dobila ime „Laudate Dominum“, što u prijevodu s latinskog znači – hvalite Gospodina.

Zbor broji 20-ak članova iz mnogobrojnih župa u Hercegovini: Humac (sv. Antun Padovanski), Studenci (Presveto Srce Isusovo), Veljaci (sv. Ilija), Čerin (sv. Stjepan Prvomučenik), Vitina (sv. Paškal Bajlonski), Mostar (katedralna župa Marije Majke Crkve i župa sv. Ivana Apostola i Evanđelista), Klobuk (sv. Marko) te Polog ( župa Rođenja Blažene Djevice Marije).

Svi članovi su veliki zaljubljenici u glazbu i zborsko pjevanje, a prije svega su prijatelji koji su iz svog druženja neplanski osnovali zbor želeći na taj način slaviti Gospodina.

Nije lako ujediniti dvije županije i devet župa u jedan funkcionalan zbor, od kojih većina članova ima primarne župne zborove, ali ništa nije nemoguće kad svaki član daje sebe, svoje slobodno vrijeme i izgara za dobrobit zbora, a sve poradi višeg cilja. Trenutno zbor vodi Helena Paradžik.

U Drnišu su izveli tri skladbe po izboru, kao i svaki od sudionika, a za kraj svi zborovi su izveli zajedničku skladbu „O, najsvetija“, Gospi u čast jer se ovaj festival ipak održava u Gospinu mjesecu.

error: Content is protected !!