U razmaku od tjedan dana šahovski klubovi iz Čitluka i Ljubuškog organiziraju jake međunarodne turnire, piše Dnevni list.

Najprije će se u nedjelju, 20. studenog u hotelu Bigeste održati 2. Međunarodni šahovski turnir “Memorijal Ivan Boto” kojeg organizira Šahovski klub Kula Ljubuški. Šest dana nakon toga, u subotu 26. studenog u kongresnoj dvorani Sportskog centra Međugorje na rasporedu je šesti po redu Međunarodni šahovski turnir “Međugorje Open 2022” kojeg organizira Šahovski klub Brotnjo.

Riječ je o turnirima za koje se očekuje da će i ove godine privući velik broj šahista iz čitave regije.

Tradicionalno na Međugorje Open, koji se već etablirao kao jak turnir, stižu igrači iz čitave BiH, ali i susjednih Hrvatske i Crne Gore, a isti je slučaj lani bio i s Ljubuškim gdje su na prošlogodišnji turnir stigla velika šahovska imena poput hrvatskog velemajstora Ante Šarića, višestrukog prvaka Crne Gore Dragiše Blagojevića ili pak Milana Draške, crnogorskog velemajstora rodom iz Čapljine.

Riječ je o turnirima koji zahtijevaju velik organizacijski trud, pa tako Alen Buntić, predsjednik Šahovskog kluba Kula ističe kako se već čitavu godinu dana pripremaju za organizaciju turnira koji je na rasporedu 20. studenog u hotelu Bigeste.

 – Najteži je dio osigurati sredstva, aplicirali smo s projektom na sredstva Grada Ljubuškog i dobili potporu te bih se i ovim putem htio zahvaliti gradonačelniku Ljubuškog Vedranu Markotiću koji je imao puno sluha za šah. Bez potpore Grada ne bi mogli organizirati ovaj događaj, istaknuo je.

Alen Buntić

Osim osiguranja novčanih sredstava, potrebno je riješiti i brojne tehničke stvari.

 – Turnir u Ljubuškom će i ove godine biti prijavljen i registriran kod Svjetske šahovske organizacije (FIDE) za obračun rejtinga i napredak na svjetskoj rang listi. Potrebno je i angažirati licencirane suce kako bi sve bilo po propisima, a upravo činjenica da smo registracijom kod FIDE omogućili mnogim našim šahistima amaterima da se upišu na svjetsku ljestvicu nam puno znači. Prošle godine smo imali dosta igrača koji su se zahvaljujući turniru u Ljubuškom upisali na FIDE-inu ljestvicu te su dobili međunarodni rejting. Nadamo se da će se i ove godine odazvati velik broj zaljubljenika u šah, osim već etabliranih igrača, ističe Buntić koji je pozvao i Ljubušake da dođu koncem studenog u hotel Bigeste vidjeti kako sve to izgleda.

 – Ponosni smo na prošlogodišnji međunarodni šahovski turnir u Ljubuškom. Bilo je lijepo vidjeti mnoštvo zaljubljenika u šah u našem gradu. Stigli su nam igrači iz BiH, Hrvatske i Crne Gore. Posebna atrakcija je bila gledati velemajstore kako igraju. Zahvaljujući Halimu Hutinoviću u hotelu je bio postavljen i štand gdje su se mogle razgledati i uzeti šahovske knjige i šahovske garniture, za sve sudionike natjecanja je bio osiguran i ručak, a i ove godine očekujemo da će to zaista bili šahovski spektakl u našem gradu, rekao je Buntić.

On je dodao kako su i ove godine osigurali bogat nagradni fond te će ukupno podijeliti 26 nagrada, a sličan slučaj je i u Međugorju gdje također očekuju šahovski spektakl na “Međugorje Openu 2022”. 

Izvor: Dnevni list

error: Content is protected !!