Prosinac mjesec u sektoru maslinarstva što se tiče djelatnosti prvenstveno se odnosi na čuvanje i skladištenje maslinovog ulja. Da bi adekvatno skladištili maslinovo ulje moramo posjedovati inox posuđe različitog volumena ovisno o količini ulja. Za skladištenje i čuvanje ulja manjih količina potrebno je imati posude što manje zapremine, kako bi otjecanjem ulja upražnjeni prostor što manje zauzimao zrak, kako bi se smanjili procesi oksidacije. Kod punjenja boca iz različitih tankova je bitno da se one ne prepune, jer dolazi do pucanja sami zbog njihove kvalitete i utjecaja temperaturu. Nikako nije poželjno puniti ulje u plastične boce. Posude sa većom zapreminom imaju i dodatak plina npr. argona, kako bi se zaustavili procesi starenja ulja. Nakon što smo ostavili ulje na odležavanju bilo bi dobro da ono odstoji najmanje jedan mjesec kako bi se u njemu staložile krute tvari. Ta praksa u pojedinim zemljama svijeta zna trajati i do 4 mjeseca. Također, u prosincu se obavlja čišćenje i servisiranje mehanizacije kako bi ona bila spremna za slijedeću sezonu. Što se tiče radova u masliniku oni se odnose na pripremu za sadnju, čišćenje raslinja i drugog. Rezidbom se pomlađuju stara stabla i obavlja se zaštita pomoću crvenog ulja. Branje maslina u prosincu se odnosi na one masline koje smo ostavili da izgube višak vode i kao takve budu spremne za konzerviranje i daljnju konzumaciju. Nakon prerade maslina komina koja u sebi još sadrži dio vezanog ulja koje se teže izlučuje u postupku prerade u dodatak kukuruzne prekupe može poslužiti kao stočna hrana ili ako je osušena kao visokokalorični briketirani ogrjev.
dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agro