U utorak, 20. prosinca 2022. godine u Kulturnom centru Ljubuški JU HERAG uz podršku Grada Ljubuškog organizira konferenciju „(P)održimo baštinu!“ na temu održivog upravljanja kulturnom baštinom, s naglaskom na valorizaciju i mogućnosti integracije kulturne baštine u manjim gradovima, ali i na periferijama, u društvenu i turističku ponudu destinacija.
Konferencija se održava u sklopu EU projekta “HeritageREVIVED – Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja“, koji se financira sredstvima Europske unije okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020.
Na konferenciji će se predstaviti uspješni modeli upravljanja kulturnom baštinom koji su po završetku investicijske faze, najčešće financirane sredstvima EU, uz radove na obnovi i prezentaciji same baštine zahtijevali izgradnju i ulaganje u upravljačke kapacitete te senzibiliziranje krajnjih korisnika. Uz to, razgovarat ćemo o prilikama i izazovima s kojima se susrećemo i planovima za budućnost.
U utorak ćemo tako imati priliku naučiti kako je Šibenik uz pomoć fondova EU uspio obnoviti svoje tvrđave i na koji način njima upravlja, zašto je Ivanina kuće bajke u Ogulinu izvrstan primjer korištenja multimedijske prezentacije baštine, što nam je činiti da bi baština bila održiva i da bi donosila prihode bez da joj se umanjuje kulturno-povijesna vrijednost.
Događanjem se želi doprinijeti izgradnji kapaciteta za menadžment u kulturi koji baštini može osigurati dugoročnu održivost i interes različitih javnosti. Samo događanje prilika je da razgovaramo o izazovima i prilikama s kojima se suočavamo, da razmijenimo primjere dobre prakse, vidimo kako su drugi to napravili, što su naučili, gdje su pogriješili. Prilika je to i za umrežavanje s ciljem daljnje razmjene znanja ali i stvaranja novih partnerstava za programske pozive koji slijede.
Ukoliko radite u sektoru kulture i turizma ili to planirate raditi u budućnosti, pozivamo vas da budete dio konferencije. Uvjet je samo da volite baštinu.

error: Content is protected !!