U požaru koji je u drugoj polovici srpnja pogodio Park prirode Blidinje opožareno je preko 500 hektara šume, endemičnog bora i bjelogorice, niskog raslinja i endemičnog bilja, a stradala je i fauna, ocijenio je u razgovoru za Fenu Drago Martinović, ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a.

Podsjetio je da su u gašenju požara sudjelovali brojni vatrogasci i dobrovoljci, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, kao i kanaderi i helikopter Oružanih snaga Republike Hrvatske te da je Općina Posušje proglasila stanje nesreće.

–  Mi iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke smo sukladno našim mogućnostima pružili pomoć i potporu Općini Posušje, a vrijedno je spomenuti i da je županijski Stožer civilne zaštite donio odluke o pomoći svim službama zaštite i spašavanja koje su pomagale u gašenju požara, kao i Općini Posušje u ukupnom iznosu 67.000,00 KM. Preko Ministarstva sigurnosti BiH osigurali smo pomoć vatrogascima u opremi u iznosu cca 15.000,00 KM, te pomoć od strane Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog crvenog križa i Društva crvenog križa BiH – kazao je Martinović.

Podsjetio je i na solidarnost i pomoć brojnih volontera, pripadnika GSS-ova, Crvenog križa i vatrogasaca iz ŽZH-a, susjednih županija, te pomoć Ministarstva obrane BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite, Ministarstva obrane Republike Hrvatske, Helikopterskog servisa RS-a.

Govoreći o izazovima s kojima se u ovoj i prethodnim godinama susretala Uprava civilne zaštite ŽZH Martinović je istaknuo da su adekvatno odgovorili na sve probleme s kojima su se susretali, a posebno je naglasio razdoblje pandemije koronavirusa i cijeli niz požara.

– Tijekom pandemije bili smo jedina županija koja je proglasila stanje nesreće i da se to pokazalo kao pun pogodak. Naime, mi smo donosili odluke i zapovjedi sukladno stanju na terenu u našoj županiji i prema reakcijama velike većine građana, ali i mojih kolega iz drugih županija to je bila odlična odluka. S našim službama zaštite i spašavanja danonoćno smo bili na terenu i pomagali građanima. Što se tiče požara odgovorili smo sukladno našim mogućnostima, ali ono što ponavljam već nekoliko godina je nedostatan broj profesionalnih vatrogasaca – napomenuo je Martinović.  

Ustvrdio je kako se u posljednjih nekoliko godina poboljšala opremljenost, no još uvijek nedostaje opreme za vatrogasce.

–   Kada se radi o organiziranosti vatrogastva u našoj županiji vrijedno je istaknuti da, osim profesionalnih postrojbi u općinama i gradovima, imamo sedam dobrovoljnih vatrogasnih društava te da je u ovoj godini do sada bilo preko 700 intervencija vatrogasaca na gašenju požara – rekao je ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a.

Također je naglasio da su sve službe koje djeluju na području Županije Zapadnohercegovačke bile na visini zadatka u trenucima kriznih situacija.

– U našoj županiji je osam službi zaštite i spašavanja s kojima Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke ima potpisane ugovore o međusobnim pravima i obvezama. To su službe za spašavanje s visina i drugih nepristupačnih mjesta, služba za zbrinjavanje ugroženog i nastradalog stanovništva i prvu medicinsku pomoć, služba za zaštitu od požara, služba radioamatera i služba za spašavanje iz ruševina. Potpisivanjem ugovora obvezali smo se da ovisno o potrebama i mogućnostima, planiramo odgovarajuća sredstva iz posebne naknade za zaštitu i spašavanje, kao i prema mogućnostima i dio sredstava iz proračuna Županije, a koja će se koristiti za nabavu opreme i tehničkih sredstava neophodnih za rad i funkcioniranje službi te za obuku i osposobljavanje njezinih pripadnika. Do sada u svim kriznim situacijama službe su bile na visini svojih zadataka – istaknuo je.

Martinović se osvrnuo i na edukacijski projekt pod nazivom “Ponašanje u slučaju prirodnih i drugih nesreća i vježba evakuacije”, naglasivši kako se radi o korisnoj akciji.

– U ovom prvom polugodištu proveli smo edukaciju u osnovnim školama u Grudama i Ljubuškom u šest središnjih škola i 22 područna odjela. Prema reakcijama učenika i zaposlenika škola ova naša aktivnost je pozitivno prihvaćena. U provedbi edukacije sudjeluju općinske/gradske žurne službe policija, vatrogasci i hitna medicinska pomoć, te pripadnici Gorskih službi spašavanja i Crvenog križa kojima i ovim putem zahvaljujemo na suradnji i pomoći u provedbi edukacije. U drugom polugodištu s edukacijama ćemo nastaviti u školama na području Posušja i Širokog Brijega – kazao je.

Ravnatelj Uprave civilne zaštite ŽZH-a dotaknuo se i projekta koji se provodi na području Županije Zapadnohercegovačke, a koji financira Europska unija.

U tijeku je projekt “Povećanje kapaciteta za prevenciju, pripremu i odgovor na katastrofe – Otporna granica”, koji financira Europska unija u okviru prekograničnog programa Bosna i Hercegovina – Crna Gora (IPA II). Razvojna agencija ŽZH – HERAG je vodeći partner, a partneri u projektu su Uprava civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke i Općina Herceg Novi (Crna Gora).

Projekt se provodi kroz niz aktivnosti –  osnivanje radne skupine za provođenje procjene rizika od katastrofa i akcijskog plana, održavanje radionica za zajedničke mjere upravljanja rizicima, organizaciju treninga za jačanje kapaciteta hitnih službi, opremanje službi zaštite i spašavanja, izgradnju poligona za obuku u Grudama i sl.

Inače, ukupna vrijednost projekta je preko 586.000 eura, od čega je Europska unija osigurala preko 84 posto bespovratnih sredstava.

Izvor: FENA

error: Content is protected !!