Ljubuški maslinari i ove godine pobrali pregršt zlatnih medalja za Ekstra djevičanska maslinova uljani na XII. međunarodnoj manifestacij „Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“.

U organizaciji Udruge dalmatinskih uljara, pod pokroviteljstvom Šibensko- kninske županije u Vodicama je održana XII. međunarodna manifestacija „ Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji“ . I ove godine na ocjenjivanje je stigao veliki broj uzoraka, čak 361. Kemijsku analizu ulja radio je Zavod za javno zdravstvo Šibenik, a organoleptiku Udruga senzornih analitičara „OLEA“ Šibenik.

U velikoj konkurenciji Istarskih i dalmatinskih ulja u kategoriji ekstra djevičanskih maslinovih ulja, apsolutni šampion manifestacije je STANCIJA st. ANTONIO d.o.o iz Istre, a drugo mjesto SD STARA TESKERA vl. Bruno Granić, član Udruge maslinara Ljubuški za monosortno ulje Istarska bjelica sa 97,49 bodova.


Od ostalih članova Udruge maslinara Ljubuški osvojene su zlatne plakete za ekstra djevičanska maslinova.

Ljubuški kraj je vodeći u podizanju novih površina pod kulturom masline, a prema podacima objavljenim u dokumentu „Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja grada Ljubuški za razdoblje od 2018. do 2022. godine“, kroz prethodno razdoblje zasađeno je oko 80.000 stabala.

Prema SWOT analizi, prednosti u razvoju sektora maslinarstva u ljubuškom kraju su, između ostalog, suvremeni pristupi u proizvodnji, zemljišni potencijali, blizina izvoznog tržišta, prerađivački kapaciteti, kvalitetan sadni materijal, ali i motiviranost stanovništva za bavljenjem maslinarstvom.


Općenito, Ljubuška pa i hercegovačka maslinova ulja su odlične kvalitete i predstavljaju značajnu konkurenciju dalmatinskim maslinovim uljima na ovim područjima. U kvalitetu nimalo ne zaostaju, ako ne i prednjače. Ima sve više primjera da iz Dalmacije dolaze u Hercegovinu nabavljati maslinovo ulje, što je svakako neki pokazatelj.


Rezultati ove i posljednjih godina samo su još jedan dokaz da Ljubuški čvrsto stoji na samom vrhu po kvaliteti maslinovih ulja.

UDRUGA MASLINARA LJUBUŠKI
error: Content is protected !!