Europska nogometna federacija (UEFA) je na današnjem zasjedanju Izvršnog odbora u Nyonu uvela promjene u sustavu natjecanja Lige nacija koje će stupiti na snagu u rujnu 2024. godine.

Liga nacija će biti proširena nokaut rundom koja će se igrati u ožujku, čime će se stvoriti kontinuitet između grupne faze koja završava u studenom i završnog turnira koji se igra u lipnju.

Po sadašnjem formatu Lige nacija pobjednici skupina elitnog razreda Lige A izborili su plasman na Final Four. Tako je Hrvatska koja je bila najbolja u skupini 1 izborila završni turnir na kojem će u polufinalu 14. lipnja igrati protiv Nizozemske, dok će se u drugom polufinalu dan kasnije sastati Italija i Španjolska. Finale i susret za 3. mjesto su 18. lipnja.

Međutim, od idućeg izdanja Lige nacija 2024/25. uvodi se četvrtfinale u kojem će pobjednici i drugoplasirani iz skupina Lige A u ožujku igrati međusobno kod kuće i u gostima, a pobjednici tih susreta kvalificirat će se za Final Four.

Došlo je do promjene i u nižim ligama. Kao dio promjene formata, uvest će se i doigravanje za promociju/ispadanje, pri čemu će trećeplasirane reprezentacije Lige A igrati protiv drugoplasiranih Lige B, a trećeplasirane ekipe Lige B protiv drugoplasiranih. Lige C. Utakmice će se igrati kod kuće i u gostima, s tim da pobjednici idu u višu, a poraženi u nižu ligu.

Ostaje isto da u Ligama B, C i D pobjednici skupina napreduju, dok posljednjeplasirane momčadi iz skupina A, B i C ispadaju u niži razred. Kako Liga C ima četiri skupine, dok Liga D ima samo dvije, dvije najlošije rangirane reprezentacije Lige C automatski će ispasti.

– Uvođenje UEFA Lige nacija bila je priča o uspjehu, jer su prijateljske utakmice zamijenjene natjecateljskim utakmicama. A sada, uvođenjem nove knock-out faze, momčadi će dobiti još više prilika za napredak uz zadržavanje istog broja utakmica unutar međunarodnog kalendara utakmica, kazao je predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

Došlo je i do promjena u formatu kvalifikacija za EURO, te europskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Po novome će se ždrijebati 12 skupina od četiri i pet reprezentacija. 

Pobjednici skupina kvalificirat će se izravno za EP ili SP, a dok će se drugoplasirane ekipe ili izravno kvalificirati ili sudjelovati u utakmicama doigravanja (s momčadima Lige nacija za kvalifikacije za UEFA-u EURO). Novi format bit će implementiran nakon UEFA EURO 2024.

Dodajmo i kako je UEFA oduzela ruskom Kazanju domaćinstvo europskog Superkupa 2023. Umjesto u Rusiji igrat će se u Ateni na stadionu Georgios Karaiskakis u srijedu 16. kolovoza.

izvor: hrt.hr

error: Content is protected !!