U srijedu, 1. veljače održana je sjednica Skupštine Županije Zapadnohercegovačke.

Na sjednici je po hitnom postupku, s dva glasa protiv, usvojen Proračun ŽZH za 2023. godinu, ali i niz brojnih drugih točki dnevnog reda, prenosi jabuka.tv.

Proračun od 133.233.994 KM

Kako je i bilo najavljeno, na Dnevnom redu našao se Prijedlog Proračuna i prateći zakon za izvršenje proračuna ŽZH za 2023. godinu. Vlada je uputila taj prijedlog proračuna 30. prosinca 2022. godine, a na prošloj sjednici donesena je odluka o privremenom financiranju što je zakonska obaveza. Nakon što je usvojen Proračun, samim tim adaptirano je privremeno financiranje i tako je ŽZH dobila proračun od 133.233.994 KM, što znači da je 13.054.754 KM u odnosu na zadnje izmjene i dopune u odnosu na drugi rebalans Proračuna za 2022. godinu, kazao je ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH Toni Kraljević.

Osnovni naglasci ovog hitnog postupka usvajanja Proračuna su novčane potpore u iznosu od 10.300.000 KM je za obitelji s troje i više djece.

Gradnja obučno-edukacijskog centra

Iznos koji se odnosi na potpore obitelji s troje i više djece u Proračunu 2022. godine uopće nisu imali.

Točno, nismo ga imali u izvornom Proračunu za 2022. godinu, ali smo ga imali nakon izmjena i dopuna zakona Proračuna, onih prvih i bio je u jednom manjem iznosu koji je korigiran s brojem mjeseci koji su ostali nakon usvajanja tog zakona za zaštitu s obitelji s djecom kako bi se mogli isplatiti. Moram istaknuti i jednu kapitalnu investiciju u ovom proračunu. Ona se odnosi na poziciju našeg ministarstva unutarnjih poslova, a to je gradnja obučno-edukacijskog centra od 7,5 milijuna km, kazao je Kraljević.

Određene stavke u ovoj godini bit će podignute.

Što se tiče tekućih prijenosa za potpore poljoprivredi i ruralnom razvitku te potpore gospodarstvu uvodi se jedna novina. To je plaćanje zdravstvenog osiguranja za korisnike stalne socijalne skrbi za vjerske službenike. Isto tako podižu se naknade za korisnike stalne socijalne pomoći, podižu se naknade za štićenike, osobe s prostora ŽZH čiji socijalni status nije takav i koji su nezbrinuti, a njihovo zbrinjavanje u adekvatnim ustanovama staračkim domovima plaća ŽZH. Također se podižu stavke i za Sveučilište u Mostaru za SKB Mostar, podižu se stavke i za sredstva za sport, za kulturu. Oko 400.000 KM bit će podignuto na dvjema pozicijama, a te stavke odnose se na tekuće prijenose braniteljima. Jedna se odnosi na zakon, odnosno na isplatu egzistencijalne naknade gdje je pomaknuta i dobna granica za ostvarivanje tog istog prava, ističe Kraljević.

Situacija u ŽZH stabilna i zdrava

Ministar financija i dopredsjednik Vlade ŽZH smatra da je situacija u ovoj županiji stabilna i zdrava.

Kada se sjetim 2015. godine kada sam postao ministar financija u ŽZH bili smo u poreznoj blokadi. Od tada je napravljen groman korak u saniranju svih onih obaveza i dugova prema poreznoj, što smo završili prije godinu i dva mjeseca. Sama ta činjenica govori da županija nema nikakvih dugova prema Poreznoj. Ja ću podsjetiti kako se ŽZH nije kreditno zadužila zadnjih osam godina tako da što se tiče tog dijela, možemo označiti kao povoljnu i zdravu situaciju u smislu tih dugovanja. Naravno uvijek će borba i želja za napredovanjem, ali ja to razumijem jer je to ljudski. Uvijek će se svi oni koji su uposlenici proračunskih korisnika boriti za bolju plaću i ja to shvaćam i razumijem ali kažem ovaj Proračun je u maksimumu svojih fiskalnih kapaciteta, pokušava pokriti sve i najbolje se vidi na stranici tekućih prijenosa koji je to širok spektar kategorija stanovništva naše županije koji korigiraju ovaj Proračun, a to je ovo što sam maloprije nabrajao od različitih stavki. Zaista smatram da se situacija u tom smislu može okarakterizirati stabilnom i zdravom, zaključio je Kraljević.

error: Content is protected !!