Ovca Cvitulja, čija je vlasnica Dora Vukojević iz Šipovače ojanjila je četvero janjaca.
Kada je prije nekoliko dana ušla u staju i pored Cvitulje ugledala četvero janjadi Dora, kako kaže, nije se mogla čudom načuditi. Odmah je pozvala oca Darka, koji je također, ostao više nego iznenađen. Ranijih godina događalo se da Cvitulja ojanji trojke, ali četvorke, to u obitelji Vukojević nije nitko očekivao. Dora je pomalo stidljiva pa se nije htjela fotografirati s Cvituljom i janjcima, niti govoriti za naš Radio, ali njezin otac Darko rado je pristao da nam kaže nekoliko riječi o ovom nesvakidašnjem slučaju u selu Šipovača.
„Nemalo smo se iznenadili kada smo vidjeli da je Cvitulja ojanjila četvorke. Ranijih godina često je janjila po troje janjaca, ali četvorke nitko nije očekivao. To je za nas pravi fenomen. Cvitulja je iz pasmine ovaca Romanovski i kod nas se stvarno pokazala dobra i po broju janjaca i po tome kako ih odgoji“, priča nam Darko.


Teško je očekivati da će svih četvero janjaca ostati na životu, jer će ih Cvitulja teško moći sve prehraniti, teško da će imati mlijeka za dohraniti četvero janjaca. Darko je toga potpuno svjestan, ali kaže da će pokušati sve učiniti da svi janjci ostanu na životu: „Dohranjujemo ih sa mlijekom iz boce, pa ako uspijemo, dobro uspijemo. Mi bi bili prezadovoljni i sa dvoje, ali kad ih je već četvero učinit ćemo sve što možemo da ih održimo na životu. Tražio sam savjet veterinara koji mi je rekao da je malo vjerojatno da će ih svih četvero uspjeti preživjeti, da su šanse gotovo nikakve“, dodaje Darko.
Dora uzgaja ovce više iz hobija nego neke koristi, a ove godine u njezinoj staji dogodio se pravi baby boom. Naime, do sada je sedam ovaca ojanjilo trinaest janjaca.
I za kraj je zanimljivo napomenuti kako je do prije 30 godina gotovo svaka obitelj u Šipovači uzgajala ovce, a danas je sve ostalo na mladoj pastirici Dori.


Radio Ljubuški

error: Content is protected !!