Zaljubljenici u tradicijska glazbala i napjeve i ove su godine „došli na svoje“. Na tradicionalnu 18-tu po redu, „Večer guslara“ kod Žaera u Posuškom Gracu pristigli su guslari, diplari i gangaši od Tomislavgrada do Gabela Polja, te gangaši, reraši, i guslari iz Hrvatske. Ganga, gusle i diple sigurno neće izumrijeti sudeći po večeri kod Žaera, a slično se može reći i za reru koju su prezentirali gosti iz Sinja i Trilja.

Ova će večer biti zapamćena i po nastupu nekolicine „debitanata“, uglavnom mladih koji su dobili i najveći pljesak i podršku. Luka Vukoja sa Širokog Brijega prvi je put guslio u Posuškom Gracu, ali je zapjevao i bećarac sa „starim bećarima“ iz Gabela Polja, Gruda… Ante Kovač Strukić na diplama je dokazao da „kruška ne pada daleko od stabla“, riječ je o sinu Tomislava Kovača Strukića poznatog diplara, guslara, gangaša… Posebne simpatije „pokupio“ je najmlađi diplar Mario Šumelj iz Zmijavaca koji je i zagangao s „didom i babom“, te ostalima koji su „potegli“ iz Zmijavaca.

Ekipa klinaca „Strukići i rođaci“ pobrala veliki aplauz za gangu, najstarijem je 14 godina, a najmlađem tek deset.

O posuškim u grudskim gangašima ne treba posebno govoriti, bilo ih je cijelu večer, a i gangali su samo tako. I Ljubušaci su bili na nivou, iako nisu bili kompletni. Mogla se čuti i ganga iz Imotskog, rera iz Cetinske krajine… Bilo je ukupno dvadeset i šest gangaških skupina od Tomislavgrada do Gabela Polje, te od Zmijavaca, Imotskog, Trilja do Sinja. Zajednički su zagangale i tri generacije (Blago, zet Antura i unuk Zvone), a bilo je još zanimljivih kombinacija.

Guslari su, također, bili brojni, čak dvadeset šestorica su pokazala umijeće na ovom instrumentu, od najmlađih do onih odavno cijenjenih: Antura, Strukić, Žaer, Begić, Ižić…Bilo je tu i veterana, od Mate Anića iz Blata širokobriškog do Blage Grubišića. Paponje iz Gabela Polja su redoviti posjetitelji i gosti, a neki su se ovaj put premijerno okušali na guslama.

Na večeri je nastupilo i pet diplara, a poseban pozdrav upućen je poznatom posuškom guslaru Jerki Bakuli koji zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći, a inače je redoviti sudionik ove večeri.

Mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!