Krenula je sadnja ljubuškog ranog krumpira na otvorenom. Ljubuški je poznat po tome što prvi u BiH počinje sa sadnjom ranog krumpira, a sadnja uobičajeno počinje početkom veljače, u zavisnosti od vremenskih prilika. Sjeme krumpira se nabavi u studenom ili prosincu drži se u toplim prostorima, zemljište za sadnju se uglavnom priprema krajem siječnja, a poljoprivrednici nakon toga čekaju odgovarajuće uvjete i kada oni budu povoljni kreće se sa sadnjom.
Ove godine prvi je s ozbiljnijom sadnjom počeo Blago Grbavac iz Šipovače. On, njegova obitelj i nekoliko prijatelja jučer su posadili oko tri duluma površine. Posjetili smo ih prilikom sadnje, napravili nekoliko fotografija i razgovarali s Marijem Čuljkom koji pomaže obitelji Grbavac u sadnji.
Pitali smo ga je li rano za sadnju krumpira s obzirom na izuzetno niske jutarnje temperature zraka:
Vremenske prilike kažu da je rano, ali što se tiče datuma, ovo je otprilike vrijeme kada počinjemo sa sadnjom mladog krumpira. Zemlja je suha pa se nadamo da dosta niske jutarnje temperature ipak neće naštetiti sjemenu krumpira. A, moram reći i onu narodnu rizik je profit. Što se tiče vrste u optjecaju je uglavnom carrera, ima nešto anaisa i još nekih sorti, ali sve to je u manjim količinama“, kaže Mario.
Zanimalo nas je i kolika su ulaganja s obzirom na drastična poskupljenja repromaterijala, umjetnih gnojiva, sjemena, zaštitnih sredstava i ostalog:
„Što se tiče samog ulaganja, ako će krumpir biti pokrivan agrilom ulaganja po jednom dulumu prelaze 1100 KM. Kakva će biti ova godina po prihodima, nitko ne može znati. Ako sve bude u redu, uglavnom zavisi od toga kada se krumpir vadi iz zemlje. Ako su prinosi po iljadi 600 kila ne isplati se da je kilo tri marke. Ako je prinos četiri tone po dulumu, marka, marka i dvadeset po kilu bi bilo solidno“, konstatira Mario.


Zanimljivo je da svake godine prvi sa sadnjom kreću poljoprivrednici u Vojnićima, ali ove godine ih je Blago „preduhitrio“ i prvi počeo sa sadnjom. Blago nije htio govoriti za naš radio, ali se na naše pitanje zašto je prvi krenuo sa sadnjom nasmiješio i rekao da je to izazov za ostale poljoprivrednike. I doista je bilo tako. Danas smo prošli kroz Vojniće i kod njih je danas krenula ozbiljna sadnja. Vidjeli smo daje na više zemljišnih površina u tom mjestu počela ozbiljna sadnja ranog krumpira.
S obzirom da meteorolozi idućih dana najavljuju povećanje jutarnjih temperatura za očekivati je da će sljedeći tjedan ogromne površine površine na području Vojnića, šipovače i Veljaka biti zasađene ranim krumpirom.


Vrijedi napomenuti da se u posljednje dvije-tri godine ljubuški poljoprivrednici okreću i sadnji mladog krumpira u plastenicima. Tako je, prema riječima predsjednika Poljoprivredne zadruge „Plodovi zemlje“ Dubravka Vukojevića ove godine zasađeno oko 100 duluma ranog krumpira u plastenicima.
Inače, ove godine će na području Ljubuškog biti zasađeno oko 350 hektara ljubuškog ranog krumpira.

Više poslušajte u audio zapisu:

Drago Vukojević/ Radio Ljubuški

error: Content is protected !!