Učenici srednjih škola ŽZH od utorka, 14. veljače vraćaju se u školske klupe, zaključeno je na sastanku Vlade ŽZH i Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH, prilikom kojeg je potpisan kolektivni ugovor.

Potpisivanje ugovora održalo se nakon 149. sjednice vlade ŽZH.

Nakon što su potpisali kolektivni ugovor, prekinut je opći štrajk u srednjim školama u ŽZH, tako da nastava počinje u utorak, 14. veljače.

Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH ističe da su izuzetno zadovoljni kolektivnim ugovorom.

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo zadovoljni potpisanim ugovorom nakon toga što ga gotovo četiri godine nemamo. Ovo je bio dug, težak i naporan izazovan put na tom putu. Nismo imali prijepore samo te naše što se nismo mogli dogovoriti. Dogodilo nam se i korona tako da nam se i ona dosta usporila u pregovorima pa smo se vratili na ono što je bilo. Sretni smo što ovim, što je konačno opet imamo kolektivni ugovor i nadam se u budućnosti nećemo imati ovakve rupe odnosno da nećemo imati nikakve rupe, kazala je Petric.

Dodaje kako će nakon završene Skupštine sindikata obavijestiti sve da je štrajk završen.

Nama je sada u 17:00 sati Skupština sindikata. Po našem Statutu, Skupština donosi odluku o završetku štrajka, tako da tek po završetku skupštine ja zapravo mogu obznaniti i štrajk je završen, ali to je čista formalnost. Djeca sutra startaju po uobičajenim rasporedima, a što se tiče nadoknade, o tome će odluku donijeti Ministarstvo. Sad, hoće li Ministarstvo tražiti mišljenje roditelja, ja pretpostavljam da hoće, ali kažem ne mogu ja o tome ništa konkretno reći. Kako Ministarstvo odluci odluči nama je tako postupit s uvjetima. Sve ono što smo tražili dobili smo, naravno nikad se ne ispuni sve što se traži, ali ispunjeno je većinu onoga što smo tražili. Mi smo izuzetno zadovoljni našim kolektivnim ugovorom i stvarno imamo razloga biti ponosni na ono što smo izborili, zaključila je Petric za portal Jabuka.tv.

Kako je istaknula ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružica Mikulić, sindikat je potpisao sporazum o povećanju plaće od 12.8 posto.

Vidim da su iz Sindikata zadovoljni, a na tu njihovu sreću, ja sam još zadovoljnija. Evo službeno je potpisan kolektivni ugovor na duljinu od godinu dana. Ja se nadam da se ovo više nikad neće ponovit. Prije svega zbog djece, zbog njihovih roditelja, a i nastavnika, no u konačnici i zbog mene. Prvenstvo je bilo govora da će se povećati plaća za 7%, pa onda za 10 %, no Sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH potpisao je Sporazum da ima povećanje plaće od 12.8%. U stvari oni su tražili da im bude postotak koliko je sad trenutno 50% prosječne plaće u Federacije i da je ta osnovica fiksirana do 1. prosinca 2023. godine. Sindikat uposlenih u srednjim školama će potpisati sporazum u kojem će im s plaćom od 01. veljače imati povećanje od 10%, a pri izradi rebalansa, koji treba biti najkasnije do 1. lipnja, će se u skladu s mogućnostima proračuna odnosno rebalansa povećati za onoliko koliko bude prostora, kazala je Mikulić.

Na upit o nadoknadi svih sati, Ministrica Mikulić je izjavila:

Dopustit ćemo da ovaj dan završimo u ovim pozitivnim vijestima. Svi učenici i njihovi roditelji svjesni su da se ovi izgubljeni sati moraju nadoknaditi. Probat ćemo ukalkulirat sve što se može ukalkulirati u tu nadoknadu. U konačnici nismo mogli ni raditi kalendar za srednje škole jer nastava počinje sutra. Probat ćemo uklopiti sve s nadoknadama koje će biti bezbolne i onoliko sati koliko budemo morali da ne trpi nastavni plan i program, zaključila je Ružica Mikulić. 

Iz Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH također su zadovoljni kolektivnim ugovorom.

Učenici u osnovnim školama u ŽZH s nastavom su započeli u petak, 10. veljače, jer je već tada donesena odluka o prekidu štrajka budući da je kolektivni ugovor kojeg su dobili bio onakav kakav su tražili.

Od 2019. godine nismo imali Kolektivni ugovor i nakon 4 godine napokon ga imamo. Kolektivnim ugovorom moramo biti zadovoljni sve je ispoštovano što smo mi tražili, ne možemo uvijek ići s tog maksimalističkog da smo trebali dobiti sve što smo dobili, ali našli smo se negdje na pola puta, tako da je članstvo zadovoljno s kolektivnim, kazao je predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama u ŽZH Slaven Ljubić.

Odluka koja je donesena na Skupštini u četvrtak nam je odgovarala i tada smo odlučili da prekidamo štrajk. Nastava je krenula u petak i danas nam je bio drugi dan, tako da smo se već vratili u rutinu i radimo. Što se tiče kalendara rada, mi ćemo odrađivati sve kako odluči resorno ministarstvo. Iskreno, štrajk je trajao predugo, ali postoje načini da se se sve stigne. Ako uzmemo vrijeme korone i snijega koji je bio 2012. sve se može stići samo treba dobra volja s obje strane. Ne želimo utjecati na kalendar rada, uvijek se gradivo može reducirati ili izbaciti ono što je manje bitno, a bitno je da se potpisao kolektivni ugovor i da je nastava krenula, zaključio je Ljubić.

Podsjećamo kako je opći štrajk prosvjetara u ŽZH započeo 9. siječnja 2023. godine, kada su učenici krenuli u drugo polugodište.

Opći štrajk u srednjim školama u ŽZH okončan je nakon više mjesec dana.

Izvor: Jabuka.tv

error: Content is protected !!