Udruga specijalne policije za posebne namjene Valbandon, koja je, kasnije će se ispostaviti, bila okosnica, srž iz koje je izniknuo temelj, jezgra Zbora narodne garde, a potom i Hrvatske vojske, obilježila je prošle godine, 31 godinu od svoga osnutka. Zanimljivo, od oko 380 pozvanih u Valbandon, u Istru, odnosno na područje općine Fažana, tog 7. travnja 1991. pristiglo je čak 287 dragovoljaca Hrvata iz BiH, a velika većina iz Hercegovine. Može se tako slobodno reći – Valbandon je bio gotovo 100-postotno hercegovački. Iako su došli na policijsku obuku, bili su, kažu, svjesni što ih čeka – morali su u rat za obranu Hrvatske. Kasnije su bili upućeni u sve dijelove Lijepe Naše, od Vukovara do Dubrovnika.

Dvanaest godina je prošlo otkako su osnovali udrugu i redovito se sastaju, uglavnom u Zagrebu i okolici gdje ih najviše i živi jer je veliki broj pripadnika prešao u HVO-e kad je izbio rat u Bosni i Hercegovini. Upravo prava vojnika, pripadnika HVO-a glavna je zadaća Udruge, a to je bila i jedna od tema Izvještajne Skupštine koja je održana u subotu u Ljubuškom.

Prije Skupštine pripadnici „Udruge specijalne policije Valbandon 1991.“ položili su vijenac i zapalili svijeće ispred spomenika ljubuškim žrtvama na trgu dr.Franje Tuđmana u Ljubuškom.

Nakon polaganja vijenca razgovarali smo s Ivanom Tomićem, dopredsjednikom Udruge

Mile Kraljević / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!