U nazočnosti velikog broja ljubitelja umjetnosti, u Knjižnici Ljubuški, svečano je otvorena samostalna izložba slika ljubuškog slikara Ivana Hercega.

Uime organizatora – JU „KŠC“ Ljubuški, na samom početku nazočnima se obratio Ivica Vizentaner, koji je ujedno i moderirao programom otvaranja izložbe.

Svoj osvrt na izložbeni postav – ciklus „Šipci“, dala je prof. Slađana Milićević.

„Ekspresivan, dojmljiv, upečatljiv, izražajan, snažan. Ovaj predgovor započela sam s jednim jednostavnim objašnjenjem što znači riječ ekspresivan. Dok sam gledala Ivanov ciklus slika „Šipci“ i razmišljala o tome kako u što manje riječi, a sadržajnije opisati likovni jezik kojim se koristio u mislima su mi se lagano formirale riječi ekspresija i ekspresivan. U svom slikarskom stvaralaštvu odavno je formirao svoj prepoznatljiv rukopis kratkih ekspresivnih poteza kista, pastuoznog nanosa boje, dinamičnost koju postiže kontrastom komplementarnih boja, izmjenjivim ritmom, te sve to smiruje na nekim slikam nježnim pastelnim pozadinama, dok na nekim slikama upotrebljava tamne boje kako bi u prvom planu istakao motiv šipka, konja i mrtve prirode. Iako su njegove slike figurativne ne zamara se toliko formom motiva kako bi ga što vjernije naslikao, nego na svoj jedinstven način nam otvara svoj svije kako ga on vidi i doživljava. Umjetnicu imaju moć stvaranja nekih novih svjetova koji su svojstveni samo njima, ali rijetki kao Ivan postignu tu esencijalnost koja dolazi iz dubine njegove stvaralačke duše. U njegovim slikama se može osjetiti istinska ljubav prema slikarstvu, kao da stvara u jednom dahu gdje ruka nije vođena okom, nego emocijom koja je zarobljena u njemu i jedva čeka da se oslobodi i oduhotvori na slikarskom platnu. Baš kao njegovi raspucali šipci koji jedvačekaju da ponude svoje slatke plodove.“, istaknula je prof. Milićević.

Potom se nazočnima obratio slikar Ivan Herceg koji je zahvalio organizatorima, a ujedno i svima na dolasku i iskazanoj podršci, pri tome simbolično poklonivši sliku udruzi „Šipak“.

„Svaka slika iz ciklusa „Šipci“ nastala je na mom inspirativnom doživljaju, u stvaralačkom zanosu. Bez obzira na ono što ja radim, slikarstvo je ono što volim, nešto moje istinsko i svaki motiv – prožet šipcima je rađen sa srcem, dušom i ljubavlju.“, istaknuo je, među ostalim, Herceg.

Izložbu – koja ostaje otvorena do 25. ožujka, otvorio je Hercegov prijatelj književnik Dušan Musa.

Ukratko o slikaru: Ivan Herceg, rođen je u Prologu, Grad Ljubuški dana 23. lipnja 1967. godine. Srednju ekonomsku školu završio je Ljubuškom, a diplomirao na Pravnom fakultetu u Mostaru. Po profesiji je odvjetnik sa svojim odvjetničkim uredom u Ljubuškom i vlasnik Art Galerije Herceg u Ljubuškom već 27 godina.

Do sada je imao 19 samostalnih izložbi u galerijama u zemlji i inozemstvu. Imao je više skupnih izložbi, od koji je najpoznatija pod imenom Trolist u Franjevačkoj Galeriji u Širokom Brijegu . Sudionik je  likovnih kolonija te dobrotvornih aukcija slika.

Slike mu se nalaze u privatnim kolekcijama i javnim ustanovama,muzejima.

U gradskoj knjižnici Ljubuški 2001. godine, kao vlasnik Art Galerije Herceg organizirao je izložbu pod nazivom slike iz fundusa Art Galerije Herceg, u kojoj je predstavio svoje i radove raznih umjetnika. Ujedno, godine 2021. u Knjižnici Ljubuški imao je impozantnu samostalnu izložbu.

Kao vlasnik Art Galerije Herceg organizirao je prvu poznatu školu slikanja u Ljubuškom i to 9 sezona, te na kraju svake sezone priređivao izložbe polaznika škole slikanja (9 izložbi) u Gradskoj vijećnici Ljubuški i Gimnaziji Ljubuški..

U svom likovnom opusu do sada je uradio više od 1500 slika, a mnoge se nalaze u privatnim kolekcijama, te ustanovama u zemlji i inozemstvu.

Izvor: Iks portal

error: Content is protected !!