Prvi dan svetog trodnevlja je Veliki četvrtak, kršćanski blagdan koji je spomendan Isusove posljednje večere. Kako samo ime blagdana kazuje Veliki četvrtak slavi se četvrtak uoči Uskrsa.

Navečer se na svečani način slavi euharistijsko slavlje koje se naziva Misa Večere Gospodnje. Tom misom zapravo počinje Vazmeno trodnevlje.

Tako je bilo sinoć u župi Šipovača – Vojnići. Misu Večere Gospodnje predvodio je župnik don Marin Skender.

Na početku svete mise don Marin je naglasio važnost vazmenog trodnevlja i Velikog četvrtka.

Istaknuo je da je na Veliki četvrtak Isus na posljednjoj večeri ustanovio svetu Misu, a time i svetu Pričest, kao i svećenički red. Objasnio je da je to usko povezano i da jedno bez drugoga ne može.

U prigodnoj propovijedi don Marin je podsjetio kako se u Isusovo vrijeme u Izraelu obilježavao blagdan Pashe, te to usporedio s današnjim vremenom.

„ I kada su se okupili Isus je prije same večere uzeo Kalež i zahvalio Nebeskom Ocu. I uzeo je Tijelo i isto tako zahvalio Nebeskom Ocu. Te Isusove riječi: „Ovo je moje tijelo koje se za vas predaje i ovo je čaša Novoga Saveza“ svaki dan svećenik izgovara kada govori svetu misu. Isus je time želio nama ostaviti u nasljedstvo riječi pretvorbe prilikom svete mise. To je poklon kojega je Isus nama ostavio. Sveta misa kao sakrament označava Božju prisutnost, Isusovo prisutnost, među nama. Isus je bio začetnik civilizacije ljubavi. Euharistija ili sveta misa je središte te civilizacije. Odatle crkva crpi svoju snagu, odatle svećenik crpi svoju snagu. Zato nema svete mise bez svećenika i obratno“, kazao je don Marin.

Naglasio je kako sve manje ljudi u Hercegovini dolazi na nedjeljne svete mise kao da su se umorili vjerovati. Dodao je kako mnogi ne prepoznaju važnost svete mise u svome životu i za vlastitu duhovnost.

Zatim je govorio o tome kako je Isus na posljednjoj večeri ustanovio sakrament Svećeničkog reda i koliko je to značajno.  

Na kraju svete mise oltar je ogoljen kako bi se što bolje istaknula Isusova muka i smrt. Župnik je s ministrantima na kratko na ogoljeni oltar iznio Presveti Oltarski Sakrament pred kojim su vjernici neko vrijeme ostali u šutnji i molitvi, nakon čega je Presveti iznesen s ogoljenog oltara.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!