Na Veliki petak, na spomendan Kristove muke i smrti na križu, Obrede Velikoga petka u župnoj crkvi u župi Šipovača – Vojnići predvodio je župnik don Marin Skender.

Don Marin je na početku naglasio da je Veliki petak jedini dan u godini kada se ne slavi sv. Misa.

Objasnio je da se Obredi Velikog petka sastoje od tri dijela.


U prvom dijelu Obreda, nakon biblijskih čitanja, vjernici su pobožno slušali Muku Isusovu po Ivanu koju su molili mladi iz župe i don Marin. Nakon toga don Marin je održao kratku homiliju. Služba riječi završila je Sveopćom molitvom Crkve.

Središnja tema don Marinove homilije bio je Križ.

„Samo je u Križu spasenje. Ići na Križ kako je to moćna riječ. Svatko onaj tko se suprostavlja Križu, ne prihvaća Križ, tko bježi od Križa, tko ne prihvaća Krista na Križu taj nije povjerovao. Kršćaninu nema života bez Križa, bez patnje, bez boli, i što više patimo, što smo više na Križu sličniji smo Onomu za kojim idemo. Silazim li s Križa odbijam li Križ, želim li komfor, budi uvjeren da si takvim stajalištem daleko od Krista. Svetost je u tome da hrabro prihvatimo svoj Križ, svetost je u tome da prihvatimo Božju volju. Isusove riječi koje izgovara hrabro i jasno „ne boj se“, koje izgovara svaki put kada se ja nađem u nevolji, kada sam pritisnut Križem, to je ljepota naše vjere. Nedokučiva je stvarnost otkrivam li to da Isus nije samo onoga trenutka bio razapet za mene, nego je u svakom trenutku prisutan u mome životu, kada ga god trebam On je tu. Ne zaboravi, nikad nisi sam On je s tobom, hrabro, jasno „ne boj se“ kako su to moćne, motivirajuće i umirujuće riječi“, kazao je,među ostalim, don Marin u prigodnoj homiliji.



U drugom dijelu Obreda, nakon razotkrivanja i pokazivanja, uslijedilo je klanjanje Presvetom križu. Tom prilikom vjernici su mogli priložiti milodare za Svetu zemlju, odnosno za održavanje Isusova Svetog groba.
 
U trećem dijelu Obreda upriličena je podjela Svete Pričesti.

Misa Vazmenog bdijenja slavit će se večeras u župnoj crkvi s početkom u 20 sati.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!