U utorak, 25.travnja 2023.godine u Klobuku je svečano proslavljen zaštitnik župe, sv.Marko Evanđelista, a započelo je i obilježavanje 150.godina župe sv. Marka u Klobuku.

Proslava blagdana i zaštitnika župe bila je, uistinu, svečana i dostojanstvena kao nikad prije što je veliki broj vjernika i sudionika sinoć naglasio više puta. Ni kiša koja je „pljusnula“ nakon svete Mise na prigodnom programu nije umanjila dojam veličanstvenog slavlja koje je započelo procesijom s kipom sv.Marka oko župne crkve.

Svečano misno slavlje predvodio je mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i trajni upravitelj trebinjsko-mrkanski u koncelebraciji velikog broja svećenika. Riječima dobrodošlice i zahvale biskupa je pozdravio fra Ante Kurtović, klobučki župnik nakon čega je biskup započeo misno slavlje.

Na početku svete Mise biskup Palić je zahvalio na riječima dobrodošlice i od srca pozdravio sve nazočne koji su ispunili župnu crkvu do kraja, a veliki je broj pratio svetu Misu iz crkvenog dvorišta. „Na današnjoj Euharistiji sjećamo se svih svećenika koji su pastoralo djelovali u ovoj župi, osobito župnika koji su dio sebe ugradili u ovu župnu zajednicu. Također, sjećamo se svih naših pokojnika su  sačuvali i živjeli vjeru pouzdavajući se u ljubav Božju“, rekao je biskup koji je u prigodnoj propovijedi govorio o svetom Marku Evanđelisti koji je također u zajedništvu s Isusovim učenicima živio i naviještao Riječ Božju.

Na kraju svete Mise župnik fra Ante je još jednom zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli oko organizacije proslave blagdana i najavio nastavak proslave 150-te godišnjice župe. Veliku zahvalio uputio je zborovima župa Svetog Ante (Humac) i Krista Kralja (Čitluk) koji su liturgijskim pjesmama uveličali misno slavlje. Župnik je Ocu biskupu uručio dar, ručno izvezenu misnicu i još jednom od srca zahvalio na njegovom dolasku u Klobuk.

U crkvenom dvorištu nastavljeno je druženje s pjesmom i plesom uz bogato opremljene stolove s „ićim i pićem“. Poseban „štand“ imali su klobučki lovci koji su pripremili poznati gulaš koji je oduševio sve koji su probali. Uz domaći HKUD Klobuk koji se predstavio gangom i trusom nastupili su brojni izvođači, HKUD „Petar Bakula“ iz Posušja s gangom, guslama, diplama… Gange i bećarca, muškog i ženskog otpjevali su članovi HKD „Sveti Ante“ s Humca, „Studenački bećari (HKUD Studenčica) koji su već tradicionalno gosti u Klobuku otpjevali su nekoliko bećaraca na bini, a još više pod šatorom. Dario Petrović-Ižić guslio je prigodnu pjesmu o Klobuku i proslavi, napisanu za ovu prigodu, a cijelu večer upotpunila je pjesma Tamburaškog sastava „Stari fenjer“ iz Gruda.

Mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!