U Ljubuškom je danas počela završna radna konferencija na temu: Uloga socijalne zaštite u integriranom modelu pripravnosti i odgovora u izvanrednim situacijama.

Konferencija je posvećena jačanju centara za socijalni rad za djelovanje u kriznim situacijama u cilju što uspješnije finalizacije projekta „Jačanje socijalne i zdravstvene zaštite kao odgovor na pandemiju COVID 19 u Bosni i Hercegovini“ podržan od Unicefa i financijsku podršku USAID-a.

Cilj konferencije je sumirati rezultate postignute odabranim lokacijama u jačanju sustava socijalne zaštite u pripremi i odgovoru na krizne situacije i ponuditi preporuke za daljnje unapređenje.

Na konferenciji sudjeluju predstavnici Ureda Unicefa u BiH, Saveza socijalnih radnika u F BiH, USAID-a, stručni suradnici, predstavnici i djelatnici centara za socijalni rad iz Ljubuškog, Tuzle, Zenice, Čitluka i Jajca, te koordinator projekta ispred grada Ljubuškog Sandra Bradvica, šefica odsjeka društvenih djelatnosti grada Ljubuškog.

Irina Kulenović, UNICEF stručna suradnica za socijalnu politiku je najavljujući konferenciju za Radio Ljubuški kazala:

„Dvodnevnu radnu konferenciju je organizirao Ured Unicefa u BiH i Savez socijalnih radnika u F BiH uz podršku USAID-a. Finalna konferencija je u stvari završna konferencija komponenti jačanja socijalne zaštite u izvanrednim situacijama, koja je implementirana u posljednje dvije godine u okviru projekta koji je podržao USAID, a koji se tiče razvoja sustava socijalne i zdravstvene zaštite u oporavku negativnih posljedica COVID-a 19. Konferencija okuplja stručne radnike i djelatnike centara za socijalni rad iz pet lokacija s područja F BiH: Tuzle, Zenice, Čitluka, Ljubuškog i Jajca. Radne grupe koje su formirane u okviru ovih pet lokacija, su u protekle dvije godine razvile procjene rizika centara za socijalni rad i planove pripravnosti centara za socijalni rad za djelovanje u izvanrednim situacijama. Inače, praksa izrade ovakvih dokumenata nije baš rasprostranjena u BiH, tako da je to jedna inovacija koja je došla kroz ovaj projekt“, kazala je, među ostalim, za naš radio Irina Kulenović, UNICEF stručna suradnica za socijalnu politiku.

I predsjednik Saveza socijalnih radnika F BiH, Mirza Telalović je, za naš radio, najavio današnju konferenciju:

„Na današnjoj radnoj konferenciji želimo sumirati rezultate rada u protekle dvije godine. Ono što je meni značajno kao predsjedniku Saveza socijalnih radnika BiH je jedan inovativni pristup u sagledavanju sveukupne situacije u sustavu socijalne zaštite odnosno integriranog vođenja slučaja. S obzirom na okolnosti u kojima mi danas živimo potpuno je jasno da sustav socijalne zaštite nije u mogućnosti sam odgovoriti svim zahtjevima do same potrebe građana, a naravno kada su u pitanju izvanredne okolnosti. Stoga je izuzetno važno ovaj današnji pristup odnosno prikaz upravo rezultata sagledavanja upravo jednog ovakvog dokumenta koji ima integrirani pristup odnosno koji uključuje više aktera lokalne zajednice koji bi trebali djelovati ususret izvanrednim nepovoljnim okolnostima u lokalnoj zajednici“, kazao je, među ostalim, Telalović.

Konferencija je počela uvodnim obraćanjima voditeljice programa Socijalne zaštite UNICEF-ova ureda u BiH Selme Kazić, predsjednika Saveza socijalnih radnika F BiH Mirze Telalovića i ravnatelja Centra za socijalni rad Ljubuški Viktora Grbavca.

Uvodno izlaganje o ciljevima radne konferencije održala je Irina Kulenović, UNICEF stručna suradnica za socijalnu politiku.

Konferencija je nastavljena predstavljanjem ključnih rezultata projektne komponente upravljanja rizicima izvanrednih rezultata u socijalnoj zaštiti, diskusijom, predstavljanjem naučenih lekcija i sugestija za održivost, te zavšnom diskusijom.

Nastavak konferencije je zakazan za sutra u devet sati.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!