Škola cijepljenja vinove loze i masline 2023. godine
Federalni agromediteranski zavod Mostar i u mjesecu svibnju/lipnju nastavlja sa svojim aktivnostima u vinogradarstvu i voćarstvu sa Školom cijepljenja.Škola je namijenjena svima koji žele znati kako na kvalitetan način obaviti cijepljenje vinove loze i masline. Polaznici škole mogu biti svi koji žele obaviti kvalitetno cijepljenje vinove loze i masline. Škola je besplatna. Ovom prilikom se pozivaju svi zainteresirani uzgajivači vinove loze i masline, kao i hobisti, da se prijave te nakon završetka škole budu bogatiji za nova i poučna iskustva. Zainteresirani polaznici koji žele sudjelovati u ovoj školi mogu se prijaviti do 22.svibnja 2023. god. u Federalni agromediteranski zavod, Ul. Biskupa Čule br. 10 ili pak prijavu izvršiti telefonski na sljedeće brojeve: 036/335-064 – Marijo Leko, dipl.ing.agr. (Pomoćnik direktora u Odjeljenju za biljnu proizvodnju i tehnologiju)036/335-053 – dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agr. (Stručni savjetnik za mediteransko voćarstvo)036/335-060 – mr.sc. Marija Prlić, dipl.ing.agr. (Šef odsjeka za vinogradarstvo i voćarstvo)

Obavijest za voćare
Promjenljivo i nestabilo vrijeme pogodovati će pojavi i razvoju bolesti na koštićavom voću. Za preventivnu zaštitu od kozičavosti lista (Blumeriella jaapii) na trešnji i višnji mogu se koristiti pripravci Chromodin S-65 ili Syllit 544 SC. Za zaštitu breskve od pepelnice može se koristiti pripravak Luna Experience ili Nativo 75 WG.Nakon što završi cvatnja koštićavih voćaka potrebno je izvršiti pregled stabala na prisutnost lisnih ušiju. Ukoliko su lisne uši prisutne tretiranje se vrši u večernjim satima pripravkom Piromor 50 WG ili Mospilan 20 SG (višnja, breskva, šljiva) odnosno Movento (trešnja, nektarina). U svrhu suzbijanja navedenih bolesti i štetnika mogu se koristiti i drugi pripravci registrirani za spomenutu namjenu.Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!

Obavijest za vinogradare
Zbog povoljnih uvjeta koji pogoduju infekcijama uzročnikom crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola) na vinovoj lozi potrebno je, čim to vremenske prilike dopuste, izvršiti tretiranje vinograda jednim od preventivnih organskih fungicidnih pripravaka: Delan Pro, Polyram DF, Solofol ili Universalis. Pripravcima se može dodati jedan od sumpornih pripravaka: Chromosul 80, Thiovit Jet, Kossan WG, Kalinosul 80 WG, Cosavet DF ili neki drugi pripravak registriran za ovu namjenu.Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!

Obavijest za poljoprivrednike
Na opažačkim punktovima na području Hercegovačko-neretvanske županije, lokalitet Buna uočena je pojava šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira. Osim šimšira napada i japansku kuriku, a prijetnja je vrstama božikovina. Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu. Gusjenice ovog štetnika su iznimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti i više od stotinu. U mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela, s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani. Suzbijanje štetnika vrši se mehaničkim putem prskanjem grmova visokotlačnim čistačima-vapovima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica. U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od kemijskih pripravaka: Decis 2,5 EC, Rotor Super EC, Scatto EC i dr., s tim da je nakom aplikacije insekticida poželjno biljke 24-48 sati prekriti pvc folijom, a sve kako bi učinak primjenjenih pripravaka bio što veći. Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primjenjene insecticide. Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!

Izvor: Federalni agromediteranski zavod Mostar

error: Content is protected !!