Na sajmu gospodarstva u Mostaru jedan od stalnih predstavljača sa područja Ljubuškog je Klobučanin Ante Međugorac koji izlaže svoje rukotvorine drveta.
„Drvodjeljstvom se bavim od mladosti, nastavio sam tradiciju koju je počeo moj otac koji je bio bačvar po zanimanju.“ ljubav je to prema izradi predmeta od drveta kojom se ponosi.

„ Drago mi je da ste me posjetili, volim raditi u drvetu, od ovih najmanjih predmeta do većih, nije mi teško, uživam u tome. Izrađujem sve od čačkalice do stolova i zaprežnih kola, tradicijskih glazbala, drvenog posuđa, naših tradicijskih čanjaka, kašika, igračaka, čegrtaljki za lovce, suvenira..sve što vidim izradim. Štand je posjećen , ali primjećujem kako su to ljudi u zrelim godinama koji prepoznaju i cijene rukotvorine. Mladi se najčešće javljaju prije vjenčanja traže buklije, drveno posuđe, ono se vraća sve više u uporabu, traže se drvene kašike i posude za serviranje jela, drago mi je da se naše starinsko posuđe „ vratilo u modu“ danas to koriste svi naši restorani. „ poručuje.

Na naše pitanje o nasljedniku i zanimanju članova njegove obitelji za drvodjeljstvo Ante ističe „ Imam tri sina, jedanaesto unuče na putu, svi su zainteresirani ali nema se vremena, vidjet ćemo, rade pomalo, vidjet ćemo koliko će upiti znanja od mene i tome se posvetiti.“

Radio Ljubuški / B. Medić i G. Ilić

error: Content is protected !!