Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana, jedan od simbola bogate povijesti Ljubuškog, prošlogodišnjom završetkom opsežnih konzervatorsko-restauracijskih radova na središnjoj kuli, popularno zvanoj Herceguši, zasjala je u novom ruhu na radost i ponos svih Ljubušaka. Provedbom navedenih aktivnosti napravljen je veliki iskorak prema potpunoj obnovi ovog nacionalnog spomenika čime će Ljubuški dobiti još jedan nezaobilazan turistički adut, ali i ono najvažnije – od propadanja sačuvati vrijednu povijesnu baštinu za buduće naraštaje.

Još za vrijeme provedbe ove najveće investicije u obnovu i prezentaciju Starog grada u okviru projekta HeritageREVIVED, Gradska uprava je krenula s pripremama novih projekata za nastavak obnove tvrđave. Rezultat toga je da novi radovi koji kreću već ovog proljeća.

Naime, nakon provedbe postupka javne nabave, u četvrtak su u zgradi Gradske uprave gradonačelnik Vedran Markotić i direktor tvrtke Društvo za građevinarstvo “Građevinar-Fajić” d.o.o. Mostar Ekrem Maksumić potpisali ugovor „Zaštita nacionalnog spomenika Stari grad Ljubuški – Restauracija/konzervacija nacionalnog spomenika“ vrijedan 139.990,50 KM s PDV-om. Nakon središnjih i jugoistočnih bedema te braniča kule sada će se obnavljati sjeverna strana tvrđave na kojoj će biti izvršena obnova zidnih masa, obnova zidova prsobrana sa puškarnicama te postavljena drvena ophodna galerija od hrastove građe prema ostatcima na objektu.

– Za otprilike mjesec dana Grad Ljubuški će nas uvesti u posao i tad pokrećemo radove. Radit ćemo na bedemima 8, 9 i 10. To su sjeverni bedemi koji formiraju obor. Rok izvođenja je 90 dana i mi se nadamo da ćemo u tom roku završiti – kazao je Ekrem Maksumić.

Gradonačelnik Markotić izrazio je zadovoljstvo što se i ove godine nastavlja obnova kako bi ovaj lokalitet na vrhu Butorovice, na 396 metara nadmorske visine, zaživio u punom kapacitetu.

– Posljednjih nekoliko godina uloženo je više 1,5 milijun KM te je veći dio posla završen. U predstojećem razdoblju nastavljamo s radovima do potpune obnove naše tvrđave, naše ljepotice uz koju smo kao Ljubušaci posebno vezani – istaknuo je gradonačelnik Markotić prilikom potpisa ugovora te zahvalio Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Federalnom ministarstvu kulture i sporta preko kojih je ostvaren dio sredstava koje Grad Ljubuški izdvaja za nastavak radova.

Izvor: Ljubuški.ba

error: Content is protected !!