Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović nastavit će voditi HDZ BiH u narednom četverogodišnjem mandatu, jednoglasno su potvrdili izaslanici HDZ-a BiH na XIV. Saboru koji se održava danas u Mostaru.

Izaslanici su danas izabrali i zamjenika predsjednika, pet dopredsjednika i deset članova Predsjedništva.

Nakon postupka glasanja, za zamjenicu predsjednika HDZ-a BiH izabrana je Borjana Krišto.

Dopredsjednici HDZ-a BiH u idućem mandatu su: Darijana Filipović, Lidija Bradara, Toni Kraljević, Anto Domić i Davor Pranjić.

Članovi Predsjedništva izabrani na XIV. Saboru HDZ-a BiH su: Darko Čondrić, Ivo Vincetić, Josip Jerković, Božo Antunović, Tea Ružić, Marinko Čavara, Zdenko Ćosić, Vedran Škobić, Ana Rašo i Mato Zovko.

Na saborskom zasjedanju nazočili su brojni gosti, predstavnici međunarodne zajednice, diplomati, stranačka izaslanstva, među kojima je i izaslanstvo sestrinskog HDZ-a te predstavnici akademske zajednice, crkve, gospodarstvenici i drugi uglednici.

Video poruku izaslanicima XIV. Sabora HDZ-a BiH poslao je Manfred Weber predsjednik Europske pučke stranke.

Na Saboru su se izaslanicima obratili slijedeći gosti: Josip Merdžo ispred stranaka Hrvatskog narodnog sabora BiH, Nada Tešanović, ispred SNSD-a, Lazar Martinović ispred Udruga HVO proisteklih iz Domovinskog rata, Željana Zovko, zastupnica u EU Parlamentu, Mladen Bevanda, predsjednik HAZU-a BiH te Tomo Medved zamjenik predsjednika HDZ-a RH, kao izaslanik predsjednika Plenkovića.

Obraćajući se na Saboru, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović zaključio je da se “moramo okrenuti budućnosti, rasterećeni prošlošću i pragmatično djelovati kako bi rješavali probleme ispred”.

„Moramo graditi BiH po mjeri svih onih koji je vole i žele kao takvu. Koji vide smisao graditi svoju domovinu. Moramo biti dio modernog svijeta, rasterećeni okova prošlosti ali ponosni na vrijeme koje smo prošli u zadnjih tridesetak godina i Domovinskoga rata te braniti dostojanstvo naših branitelja. Trebamo se okrenuti budućnosti i pragmatično djelovati kako bi rješavali probleme ispred sebe, ne prekosutra i, to je smisao ovog izvješća“, kazao je predsjednik Čović.

Podsjetio je da je implementiran najveći dio općih izbornih rezultata 2022., izabrano Vijeće ministara i Vlada F BiH te da je ostalo izabrati par županijski vlada za koje je uvjeren da će biti izabrani za mjesec dana, kada je u pitanju Hercegbosanska i Hercegovačko-neretvanska županija te Županija Središnja Bosna. 

„Pokušaj prikazivanja rada u četiri godine je težak i sumnjam da bi stalo u tisuću stranica s obzirom da bi, možda, ključne riječi u te protekle 4 godine bile turbulentnost, potpuna nekontrola procesa promjena koje su došle, a prepoznaju se kroz pandemiju koronavirusa i ‘cunami’ kroz recesiju i inflaciju i, na kraju agresiju na Ukrajinu koji su nas vratili unazad 30 -ak godina razaranja“, istaknuo je predsjednik Čović.

Podsjetio je da su HDZ BiH i sve stranke HNS-a osudili agresiju u Ukrajini.

„Vrlo jasno smo i nedvosmisleno kazali da ćemo pratiti sve ono što radi onaj i kome se želimo vrlo brzi integracijski pridružiti – EU i zbog toga bi naša politika, promišljanje tog dijela sigurnosne i vanjske politike bila politika EU“,  kazao je dr. Čović.

Podvukao je još jednom kako je suradnja unutar Hrvatskog narodnog sabora strateška.

„To je naše zajedništvo. HNS je očuvao političku poziciju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i uvjeren sam da će upravo HNS i dalje biti predvodnik svih pozitivnih političkih procesa u  BiH“, kazao je predsjednik Čović.

Dodao je kako će suradnja s partnerima, predstavnicima druga dva naroda u BiH i svih građana iz Federacije BiH, biti mnogo intenzivnija nego što je bila do sada.

„Siguran sam da će biti s punim povjerenjem, vjerodostojna, iskrena, kako smo zapisali u našim dokumentima. Trebamo raditi svaki dan, mnogo više nego dosad, da pokušamo izbrisati sve negativne učinke vlasti u protekle četiri godine“, naglasio je predsjednik Čović.

„Opredijeljeni smo za pojedinca. Želimo štititi svoj narod do kraja. Želimo izgraditi našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Pozivam vas na snagu zajedništva u svim našim institucijama, a osobito kroz Hrvatsku demokratsku zajednicu BiH“, poručio je predsjednik Čović na zasjedanju XIV. izbornog sabora HDZ-a BiH.

Izvor: Ljubuški portal

error: Content is protected !!