Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i zamjenik premijera i federalni ministar financija Toni Kraljević, uime Kolegija Vlade Federacije BiH, sastali su se u sjedištu Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu s rukovodstvom oba doma Parlamenta, priopćeno je Vlade Federacije BiH. Na sastanku su sudjelovali predsjedatelj Predstavničkog doma Mirjana Marinković-Lepić s potpredsjedateljem ovog doma Edinom Gabelom i Mladenom Boškovićem, te predsjedatelj Doma naroda Tomislav Martinović s potpredsjedateljem tog doma Izenom Hajdarevićem i Slađanom Ilićem. Razlog sastanka bio je naglasak na budućoj suradnji, te zajedničkom i uspješno radu s ciljem donošenja što kvalitetnijih zakonskih rješenja. Ovom prilikom određena su načela i načini rada.

Premijer Nikšić je istaknuo je, kako je Vlada na svojoj prvoj sjednici, održanoj prošli tjedan, zadužila federalne ministre da u razdoblju od 15 dana izjasne o predloženim zakonima i drugim aktima koje je Vlada FBiH u razdoblju od 31. ožujka 2015. do 28. travnja 2023. godine odredila i uputila u parlamentarnu proceduru, a koji nisu usvojeni. S tim u vezi na sastanku je dogovoreno da se što prije u Parlament upute akti za koje Vlada odluči da su prijeko potrebne tek minimalne izmjene. 

– Siguran sam da će ministarstva kvalitetno odraditi svoj dio posla kako bismo što prije uputili akte u proceduru – zaključio je Nikšić.

Marinković-Lepić je dodala da se može, također, već raditi i na ostvarivanju presuda Ustavnog suda FBiH.

– Čeka nas ozbiljan i veliki posao, te je iznimno važno da kao zakonodavna i izvršna vlast budemo zajedno na putu napretka – kazala je Marinković-Lepić.

Martinović je uz želje za uspješan i plodonosan zajednički rad, posebno naglasio važnost donošenja zakona u redovnoj proceduri, kao i nazočnost članova Vlade FBiH sjednicama Parlamenta.

Premijer Nikšić istaknuo je očekivanje da će, uz postojeću pozitivnu raspoloženje i ugođaj rada, Vlada Federacije nastaviti jednoglasno usvajanje odluka.

– To smo pokazali već i na prve dvije sjednice. Slijedi nam donošenje programa rada Vlade u okvirima potpisanog sporazuma koji imamo. Uvjeren sam da ćemo zajedno donositi najbolja zakonska rješenja uz međusobno povjerenje. Pri izvršenju politika Vlade, dobrodošao je svaki dobronamjeran savjete, uputa, amandman i sve ono što se pokaže da je kvalitetno. Ustrajat ću na tome da svi članovi Vlade sudjeluju sjednicama Parlamenta, kada su na dnevnom redu pitanja zastupnika i delegata, kao i da ministri budu tu kada se raspravlja o točkama dnevnog reda iz njihovih nadležnosti– kazao je Nikšić.

Ministar Kraljević, također, je naglasio važnost dobre međusobne komunikacije i koordinacije Vlade i Parlamenta, te dodao da je presudno nastaviti održavati takvu suradnju u pronalasku najboljih rješenja.

Sastanak je zaključen zajedničkim opredjeljenjem za redovnu koordinaciju i održavanje ovakvih susreta te postizanje dogovora predstavnika zakonodavne i izvršne vlasti, posebno kada se radi o reformskim projektima i odlukama koje su važne za život građana.

Izvor:ljportal.com

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!