Drugog dana boravka u Slavoniji članovi HKUD-a „Studenčica“ posjetili su Vukovar, a s njima je bilo i desetak članova „KC Klasje“ iz Privlake, uglavnom domaćini koji su u svoje domove primili Studenčane.

Prvo su posjetili Muzej vučedolske kulture. Prema znanstvenim spoznajama koje su proizašle iz sustavnih interdisciplinarnih arheoloških istraživanja Vučedola, pripremljena je muzeološka koncepcija stalnog postava koja uvodi posjetitelje u način života u okviru vučedolske kulture koja se iz matičnog prostora nastanka (u međuriječju Dunava, Save i Drave) proširila na područje današnjih dvanaest europskih zemalja interpretirajući nalaze koji manifestiraju visoko razvijenu civilizacijsku razinu.

Nakon obilaska Muzeja Studenčani su obišli groblje u Vukovaru, a potom i vodotoranj, te Veliki križ na Dunavu.

Prije polaska kući Studenčani su imali zajednički ručak na koje ih je pozvao načelnik Privlake Darko Galić koji je po ocu također Studenčanin, a bio je i pokrovitelj programa obilježavanja Dana općine. Inače, njegov otac Mirko je bio oženjen iz Vašarovića i 1951.godine iz Studenaca je otišao u Slavoniju. Načelnik nam je pričao kako je kao dječak i mladić često dolazio u ljubuški kraj, prvenstveno Vašaroviće i Lisice kod majčine rodbine, a obećao je da će doći ponovo i u Studence kad se ukaže prilika.

mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!