Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i dopremijeri i federalni ministri Toni Kraljević i Vojin Mijatović, danas su u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, razgovarali s izaslanstvom Saveza samostalnih sindikata BiH, koju je predvodio predsjednik Selvedin Šatorović.

Na sastanku se razgovaralo o reformskim projektima koji uključuju unapređenje zakonskih rješenja, a s ciljem poboljšanja statusa radnika u Federaciji BiH. Predstavnici sindikata istakli su šest prioriteta koji bi prema njihovom mišljenju unaprijedili prava i status radnika u FBiH, a to se prije svega odnosi na zakone o minimalnoj plati, uvezivanju radnog staža, porezu na dohodak, o radu i zaštiti na radu, kao i o štrajku.

Može biti slika sljedećeg: 4 ljudi

Premijer Nikšić izrazio je čvrstu opredijeljenost Vlade FBiH na unapređenju socijalnog dijaloga i suradnje sa svim partnerima, pa tako i sindikatima, a s ciljem zaštite i unapređenja radnih uvjeta građana FBiH. Naglasio je važnost konstruktivne komunikacije kako bi se došlo do što kvalitetnijih rješenja.    

– Devedeset posto iznesenih zahtjeva sindikata sadržano je u programskim ciljevima  ove Vlade. Naše čvrsto opredjeljenje na kojem radimo vrlo intenzivno jeste fiskalna reforma i smanjenje doprinosa. Tu su i porez na dohodak i minimalna plata, te zaštita standarda radnika u svim segmentima o kojima smo govorili. Ova Vlada želi da stvori bolji poslovno okruženje, ali prije svega treba da zaštitimo prava radnika. Jedino tako možemo zadržati ljude i osigurati im prava. Iznimno smo posvećeni da radom postanemo Vlada koja je pored priče o reformi fiskalnog sistema i napravila reformu – kazao je premijer Nikšić.

Dopremijeri Kraljević i Mijatović, također su naglasili da je prioritet Federalne vlade  smanjenje opterećenja na plaću kako bi se poslodavcima osigurao prostor za povećanje plaće radnicima, a kroz zadržavanje fiskalne stabilnosti sustava. Naglasili su važnost tripartitnog dijaloga i suradnje između Vlade, sindikata i poslodavaca.

Predstavnici Sindikata čestitali su Vladi na imenovanju i izrazili očekivanje da će imati kvalitetnu suradnju. Najavili su podršku projektima koji će unaprijediti prava i primanja radnika.

– Želimo biti konstruktivni partner i na svaki mogući način dati podršku svim dobrim stvarima Vlade Federacije. Mislim da je konačno vrijeme da se osjeti jedna bitna promjena, u odnosu na ono što se događali u proteklom razdoblju. Ljudi čeznu za rješenjima i ta rješenja trebaju biti izrazito brzo – kazao je Šatorović.

Sastanku su nazočili i predsjednik Skupštine SSSBiH Fikret Alić, predsjednik Sindikata Hrvatskih telekomunikacija Mostar Saša Živković, predsjednik Sindikata Hrvatske pošte Berislav Babić, predsjednik Sindikata metalaca ZDK Kenan Mujkanović i šef stručne službe SSSBiH Adis Kečo.

Izvor:Ljubuski portal

error: Content is protected !!