Danas se u Ljubuškom održavaju Sportske igre mladih. Na igrama sudjeluju učenici tri osnovne škole s područja grada Ljubuškog. Igre u graničaru i atletici održavaju se na igralištu Osnovne škole Marka Marulića u Ljubuškom, a održat će se i natjecanja u rukometu, malom nogometu i košarci. Na natjecanjima u rukometu sudjelovat će i osnovne škole iz susjednih općina i gradova. Pokrovitelj igara je grad Ljubuški.

„Kada je riječ o gradu Ljubuškom i današnjim aktivnostima, grad Ljubuški je po prvi put domaćin Dana Entel sporta. Dan Entel sporta podrazumijeva natjecanja u graničaru i atletici i on je zapravo koncipiran tako da na njemu sudjeluju djeca od prvih do petih razreda osnovnih škola. Na taj način od najranije dobi učimo djecu da se bave sportom i sportskim aktivnostima i razgovaramo s njima o zdravom načinu života, što je itekako potrebno u današnje vrijeme.

Nakon graničara i atletike, nastavljaju se natjecanja u timskim sportovima. U Ljubuškom su izrazili želju da to bude rukomet, mali nogomet i košarka. S obzirom da je Ljubuški poznat po rukometu napravili smo regionalni turnir u tom sportu, tako da očekujemo i dolazak rukometnih ekipa iz okolnih mjesta. Pobjednici natjecanja u graničaru i atletici dobit će medalje odmah po završetku natjecanja, dok će pobjednici natjecanja u malom nogometu i košarci izboriti plasman za polufinalne turnire za hercegovačku regiju, a pobjednici u rukometu plasiraju se izravno za veliko finale u Sarajevu“, kazala je za Radio Ljubuški PR igara Naida Hadžidedić.

Prema njezinim riječima sportske i edukativno-zabavne aktivnosti u BiH provode se tijekom cijele godine.

„Sportske igre mladih provode se u deset amaterskih sportskih disciplina. Međutim, osim sportskih aktivnosti, tijekom cijele godine provodimo i edukativno-zabavne aktivnosti. Ove godine smo svoje aktivnosti započeli u veljači upravo kroz te edukativne radionice gdje smo zajedno s djevojčicama i dječacima, u trideset gradova, kroz osnovne škole učili o zaštiti životne sredine“, dodala je Naida.

Inače, Sportske igre mladih su najveća amaterska športska manifestacija u Europi po broju natjecatelja. U proteklih 27 godina, koliko projekt postoji, igre su okupile dva i pol milijuna dječaka i djevojčica u tri države: Hrvatskoj, BiH i Srbiji.  Kada je riječ o BiH u proteklih 13 godina, koliko projekt postoji u toj zemlji, na igrama je nastupilo preko 460 tisuća dječaka i djevojčica iz svih dijelova BiH. Na velikom finalu, koje se održava u Sarajevu, družilo se preko 19 tisuća finalista.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!