Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana, jedan od simbola bogate povijesti Ljubuškog, prošlogodišnjom završetkom opsežnih konzervatorsko-restauracijskih radova na središnjoj kuli, popularno zvanoj Herceguši, zasjala je u novom ruhu na radost i ponos svih Ljubušaka. Provedbom navedenih aktivnosti napravljen je veliki iskorak prema potpunoj obnovi ovog nacionalnog spomenika čime će Ljubuški dobiti još jedan nezaobilazan turistički adut, ali i ono najvažnije – od propadanja sačuvati vrijednu povijesnu baštinu za buduće naraštaje.

Ekipa Radija Ljubuški posjetila je tvrđavu herceg Stjepana prije samog početka radova na obnovi sjevernog dijela, što možete pogledati u video zapisu:

U projekt obnove tvrđave, njenih središnjih i jugoistočnih bedema, branič kule posljednjih nekoliko godina uloženo je više od 1,5 milijuna KM, u tijeku je nastavak radova kojima će se obnavljati sjeverna strana tvrđave na kojoj će biti izvršena obnova zidnih masa, obnova zidova prsobrana sa puškarnicama te postavljena drvena ophodna galerija od hrastove građe prema ostatcima na objektu.

Ugovor „Zaštita nacionalnog spomenika Stari grad Ljubuški – Restauracija/konzervacija nacionalnog spomenika“ vrijedan 139.990,50 KM s PDV-om potpisan je u svibnju između gradonačelnika Ljubuškog Vedrana Markotića i direktora tvrtke Društvo za građevinarstvo “Građevinar-Fajić” d.o.o. Mostar Ekrema Maksumića . Zahvaljujući Federalnom ministarstvu prostornog uređenja i Federalnom ministarstvu kulture i sporta ostvaren je dio sredstava koje Grad Ljubuški izdvaja za nastavak radova.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!