Četvrte večeri devetnice Srcu Isusovu u Studencima, osim svete Mise, obilježi i tradicionalna Večer folklora „Studenčica pjesmu nosi“. Tako je bilo i ove godine, nakon svete mise koju je predvodio don Slaven Ćorić koju je pjesmom uljepšao župni zbor „Vrelo života“ iz Studenaca, vjernički puk se „preselio“ na crkvenu livadu pored Studenčice gdje se održava Večer folklora.

Ove godine je bila dvadeset i prva „smotra“ kao se popularno zove, a ostat će dugo u pamćenju svima koji su se te večeri „spustili do vode“. Nakon što je mješoviti župni zbor „Vrelo života“ otpjevao „Lijepu našu“ slijedile su točke i koreografije koje su oduševile doslovno sve. Prvo su „mali“ folkloraši HKUD-a Studenčica zagrijali atmosferu svojom koreografijom hercegovačkih pjesama i plesova i pokazali da i oni vrlo brzo „dolaze“! Nakon njih uslijedila je jedna klapska pjesma u izvedbi ženske pjevačke skupine „Izvor“, također „člana HKUD-a Studenčica.

Prvi gosti stigli su iz Viteza, članovi HKD Napredak – podružnica Vitez. Folklorna sekcija izvela je splet pjesama i plesova hrvatskog naroda Lašvanske doline uz burno odobravanje iz publike.

Dobro raspoloženje nastavili su Studenački bećari koji su otpjevali nekoliko poznatih bećaraca i pjesmu Hercegovina.

KUD „Vinac“ iz Stankovaca u zadarskoj županiji na dojmljiv se način predstavio prikazom svadbenih običaja stankovačkog kraja i podsjetili nazočne na neka „stara vremena“.

Raznolikost i ljepoti programa pridružili su se i članovi HKUD-a „Sveti Ante – Cim“ Mostar koji su za ovu prigodu izveli splet pjesama i plesova Posavine „Kreni kolo“.

Mandolinski sastav „Zlatno srce“ iz Studenaca osnovan je još 1994.godine, a kasnije pripojen „HKUD-u Studenčica otpjevao i odsvirao „Ne dirajte nam ravnicu“ i instrumentalno „Dubrovačku kontradancu“.

Folklorna kulturna udruga „Primorska lijara“ iz Dubrovačkog primorja uz ovacije iz gledališta otplesala je popularno kolo „Linđo“ uz prethodno žensko pjevanje tradicionalnih napjeva.

Na kraju „službenog dijela“ domaćin, HKUD Studenčica – starija folklorna skupina, izveo je splet pjesama i plesova Zapadne Hercegovine, a predsjednik HKUD-a Studenčica Radoslav Luburić uručio je zahvalnice i prigodne darove predstavnicima gostujućih društava.

Druženje uz bogat stol s „ićem i piće nastavljeno je na livadi, a na bini su pjevali poznati studenački glazbenici Ante i Ljilja, te tamburaši koji su uz svirku pokazali i zavidan pjevački kapacitet, a igralo je i plesalo i staro i mlado.

mile kraljević/radio ljubuški

error: Content is protected !!