Da je naše podneblje prepoznatljivo po autohtonosti mnogih biljaka u prilog tome govori još jedna autohtona sorta vinove loze zvane “Trnjak”. Upravo je ona na jednom mjestu okupila eminentne stručnjake iz područja vinogradarstva i vinarstva kako bi joj dale mjesto koje zaslužuje a to je sami vrh kvalitete i posebnosti ove sorte koja daje specifično vino.
Tako je Udruga vinogradara i Vinara Ljubuški organizirala Trnjak fest koji se održao danas (16. lipnja 2023.) na Humcu. Cilj ove manifestacije je ukazivanje na važnost lokalnih sorti i njihov potencijal, te podržavanja napora lokalne zajednice i vinara u očuvanju vinskog identiteta, ali i povećanja svijesti o lokalnim vinima i vinskim sortama.


Tim povodom za Radio Ljubuški o ovoj temi govorio je doktor znanosti Tihomir Prusina.
“Trnjak je jedna nepravedno zaboravljena sorta, niknula je kao Feniks iz pepela. Naši vinari i vinogradari u Hercegovini oživjeli su “Trnjak” i to mi je iznimno drago. To je specifična sorta po tome što cvate u isto vrijeme kao i Blatina. “ istaknuo je Tihomir Prusina


Prije samog predavanja novinari i bloggeri su imali priliku posjetiti dvije vinarije i upoznati se s prirodnim i kulturnim ljepotama Hercegovine. Nakon obilaska vinarija, organizirana su stručna predavanja. Predavanja su održana na teme: “Klonska selekcija i gospodarska evaluacija Trnjka”- Željko Andabaka, “Podrijetlo vinove loze s posebnim osvrtom na Trnjak” – Goran Zdunić, “Pregled ampelografskih i tehničko-tehnološki istraživanja sorte Trnjak” – Marijo Leko, “Osvrt na Trnjak u Hercegovini” – Tihomir Prusina, te predavanje na temu “Trnjak umjetnik na vinskoj sceni”, koje je održala Marina Vranješ.

Također, isti dan je održan masterclass na kojem su se kušala vina od sorte Trnjak, njih monosortnih osam iz Dalmatinske Zagore i Hercegovine, a sve pod stručnim vodstvom Daniela Čečavca, DipWSET WA.


Trnjak Fest se nastavlja i sutra
Subota, 17. lipnja rezervirana je za FAM Trip za novinare i bloggere po Dalmatinskoj zagori uz obilazak dvije vinarije i prirodne ljepote navedenog područja. Od 18 sati za sve posjetitelje kreće službeni dio Trnjak Festa na lokaciji Lapidarij franjevačkog samostana na Humcu gdje će se prije službenog otvorenja festivala sve prisutne pozdraviti domaćin, te imenovati ambasadora Trnjka. Cijena ulaznice za posjetitelje iznosi 50 maraka, a u cijenu je uključeno korištenje festivalske čaše, konzumiranje svih vina, prirodne vode Lede i hercegovačkih delicija.

Dio atmosfere pogledajte u fotogaleriji

U video zapisu poslušajte cjelovitu izjavu Tihomira Prusine

Dubravka Mijatović/ Gordana Ilić / Radio Ljubuški

error: Content is protected !!