Danas je u Gradskoj galeriji u Ljubuškom otvorena izložba portreta žrtava rata – heroja mira “Lično”, autora Velije Hasanbegovića.
Na izložbi je izloženo 20 portreta žrtava rata, bivših logorašica i logoraša s njihovim porukama o izgradnji mira.
U prigodi otvaranja, prvi se nazočnima obratio gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić, koji je govorio o sudjelovanju Ljubuškog u projektu PRO-Budućnost, obnavljanju Gradske galerije i što to znači za sami grad naglasivši da je uz umjetnički dio najvažnije da ona služi za okupljanje građana kroz različite aktivnosti i projekte koji će se realizirati u budućnosti.
Direktorica projekta PROB Majda Behrem Stojanov istaknula je važnost procesa izgradnje mira i mirovne medijacije kroz rad na različitim procesima, a naročito obnovu kulturnih objekata gdje se mogu realizirati različiti projekti.
Svoja osobna iskustva prenijele su dvije žrtve rata Janko Samouković iz Pazarića i Krešo Primorac iz Potoka kod Mostara, a s njima je trebao biti i njihov kolega Tarik Rizvanović iz Stoca, ali on zbog drugih obveza nije mogao danas biti nazočan.
Samouković i Primorac su posebno naglasili da patnje i žrtve ne poznaju razlike po vjeri, naciji ili bilo čemu drugom. Oni propagiraju mir, pomirenje i izgradnju povjerenja među ljudima i narodima u BiH.
Izložbu portreta “Lično” podržao je USAID-ov projekat PROBudućnost, koji provodi Catholic Relief Services CRS, sa partnerima.
Izložbu je svojim glazbenim nastupom obogatila Ana Pehar učenica 4. razreda Srednje glazbene škole Ljubuški.
Svi oni koji nisu mogli nazočiti otvaranju izložbe, mogu je pogledati u idućih tjedan dana u Gradskoj galeriji Ljubuški.

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!